«Και ο λόγος περί Κανονισμών· Βυζαντινά-Κατάλοιπα, Βυζαντινές επιβιώσεις»

11 Ιανουαρίου 2021

Δρ. Χρυσόστομος Καλαϊτζής Μητροπολίτης Μύρων

«Και ο λόγος περί Κανονισμών· Βυζαντινά-Κατάλοιπα, Βυζαντινές επιβιώσεις»

© Ιερά Μητρόπολις Μύρων & Ι.Μ. Μονή Βατοπεδίου

Τόμοι Α΄, Β΄ και Γ΄

Κωνσταντινούπολη 2019, σχ. 0,21 X 0,15, σελ. 502+637+577=1716

του Δρ. Θανάση Ν. Καραγιάννη(*)

Εκεί, στα φιλόξενα γραφεία της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης στο Φανάρι της Πόλης, τα οποία επισκέπτομαι τα τελευταία χρόνια, όπου προσωρινά λειτουργούν ως αναγνωστήριό, ο Δρ. Χρυσόστομος Καλαϊτζής, Μητροπολίτης Μύρων, ερευνά και μελετά, καθημερινά, διάφορα ιστορικά εκκλησιαστικά και θεολογία θέματα, εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για έναν εξαίρετο, απλό και ευγενικό άνθρωπο, βαθύ γνώστη της Ιστορίας σε πολλά επίπεδα (εκκλησιαστικό/θεολογικό, εκπαιδευτικό/γλωσσολογικό, κοινωνικό κ.λπ.). Πρόκειται για «παθιασμένο» ερευνητή και μελετητή, άοκνο, χαλκέντερο, πολυγράφο. Έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία του και αρκετά βρίσκονται αυτή την εποχή στο τυπογραφείο και στο βιβλιοδετείο. Τα περισσότερα βιβλία του είναι πολυσέλιδα, αποτέλεσμα μακροχρόνιας ιστορικής έρευνας, δοκίμια και μελέτες, ως επί το πλείστον, με εκκλησιαστικά και θεολογικά θέματα. Ανήσυχο πνεύμα, διαθέτει συγχρόνως εργατικότητα και ευφυΐα, αλλά και μεγάλη εμπειρία στα περί συγγραφικών και εκδοτικών πραγμάτων.

Στα χέρια μου έχω τρεις από τους δώδεκα ήδη εκδοθέντας τόμους, πού διαθέτουν τον ίδιο τίτλο: ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ.

Θ’  αναφερθώ ακροθιγώς σ’ αυτούς τους τόμους και στο μέλλον και στους υπόλοιπους.

Επισημαίνω εξαρχής την αξία του συγκεντρωθέντος από τον συγγραφέα υλικού, προϊόντος πολύμοχθης έρευνας, η οποία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε έρευνα που δεν είναι εύκολο (μάλλον είναι ακατόρθωτο) να ολοκληρωθεί.

Γράφει, μεταξύ άλλων, στον Πρόλογο του Α’ τόμου, ο Αρχιμ. π. Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης’ Μονής Βατοπαιδίου, η οποία επιχορήγησε αυτή την πολύτομη έκδοση: «Οι Κανονισμοί αποτελούν πηγήν πληροφοριών περί της πρακτικής λειτουργίας πολυειδών και εις διαφόρους τόπους οργανισμών και της διαχρονικής ενίων εξελίξεως, περί της ηθικής στάθμης και κυρίως της ποιότητος των αξιών του Γένους, του πολιτισμικού επιπέδου του, της κοινωνικής ζωής και συνοχής του, κατά διαφόρους ιστορικός περιόδους […]», το οποίο Γένος «[…] εψήφιζεν εκάστοτε ισχύοντας Κανονισμούς εκκλησιαστικούς, εκπαιδευτικούς, φιλανθρωπικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς, υπέρ εξασφαλίσεως μακροχρονίου και λυσιτελούς λειτουργίας και βαρυσημάντου κατά το* δυνατόν προσφοράς των φορέων του.» Και καταλήγει ότι την εν λόγω πολύτομη έκδοση «ανατιθέμεθα μετά χαράς πολλής και ικανοποιήσεως προς το ποικίλων μουσών Πλήρωμα ερευνητών και επιστημόνων και των φιλογενών ενδιαφερομένων».

Ο συγγραφέας/μελετητής, όπως μας πληροφορεί, άρχισε να συντάσσει και να γράφει τη σειρά, ίο «Σάββατο, 27 Οκτ. 2013» και φυσικά συνεχίζει… Δε γνωρίζουμε, βέβαιά, πάτε θα επέλθει η ολοκλήρωσή της. Στον 21ο τόμο ή στον 22ο ή θα εκδοθούν περισσότεροι τόμοι; Του ευχόμαστε να είναι υγιής και δυνατός για να συνεχίσει και… όπου Τον βγάλει.

Συγκεκριμένα στο εν λόγω τρίτομο περιέχονται εκκλησιαστικοί κανονισμοί – εθνικά θέματα, που αφορούν την Εκκλησία και το Πατριαρχείο, αλλά και διάφορους κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς φορείς και ιδρύματα (Κοινότητες, Σχολεία, Αδελφότητες, Συλλόγους, Συνδέσμους, Εταιρείες, Συσσίτια, Επαρχίες κ.ο.κ.), αλλά και οθωμανικοί νόμοι/κανονισμοί/κώδικες/διατάγματα και που εκδόθηκαν από το 1839 ως Το 2016 (Α’ τόμος), από το 1869 ως το 1968 (Β’ τόμος) και από το^871 ως το 2002 (Τ’ τόμος).

Στον Α» τόμο προλογίζει ολόκληρη τη σειρά η Α.Θ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Σ’ αυτό τον Πρόλογο θ’ αναφερθούμε ιδιαίτερα κατά την παρουσίαση των υπόλοιπων εκδοθέντων τόμων.

Εν κατακλείδι, θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι αναγνώστες για διάφορα θέματα, τα οποία ενυπάρχουν στη σειρά. Για παράδειγμα προσωπικά ενδιαφερόμαστε για την Ιστορία της Ρωμαίικης Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη. Και πολύ χαιρόμαστε γιατί διαβάζουμε στη σειρά κάποια νομικά κείμενα που αφορούν την Εκπαίδευση. Αναμένουμε δε με αγωνία το, διάβασμα και των επόμενων τόμων.

Στο παρόν σύντομο σημείωμά μας δεν είναι δυνατό ν’ αναφέρουμε λεπτομέρειες για τα περιεχόμενα των τριών τόμων. Όμως, θα επανέλθουμε…

πρώτη δημοσίευση: Εφημερίδα «Ο Πολίτης», αριθμ. φύλλου 644, Ιαν. 2021.

http://www.tsoukatou.gr/arxeio-efimeridas.html