Οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για προστασία του πληθυσμού από τον Covid-19
14 Μαΐου 2021Εισαγωγικά
Ήδη από την 9η Ιανουαρίου 2020, οπότε και οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν την εμφάνιση ενός νέου στελέχους κορονοϊού στην πόλη Γιουχάν, ο ΕΟΔΥ άρχισε να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με ενδεχόμενα κρούσματα της νόσου σε ταξιδιώτες, ενώ δεν έχει σταματήσει να ενημερώνει τον κόσμο για την πορεία του κορονοϊού, καθώς και να εκδίδει οδηγίες για τη σωστή προφύλαξη του κόσμου από αυτόν.
Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) αποστέλλει σε τακτά διαστήματα οδηγίες προς τους γιατρούς – μέλη του σχετικά με τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν κατά την άσκηση της εργασίας τους, ώστε να εμποδίσουν τη διάδοση του κορονοϊού μέσω των ασθενών, με τους οποίους έρχονται σε επαφή καθημερινά. Ταυτόχρονα τους ενημερώνει για διάφορες σχετικές εκδηλώσεις και συνέδρια, όπου ειδικοί καταθέτουν τις γνώσεις τους σχετικά με την πανδημία και δίνουν κατευθύνσεις για την ορθή αντιμετώπισή της.
Παρακάτω θα μιλήσουμε για τις πρωτοβουλίες του ΕΟΔΥ και του ΙΣΘ, αφού πρώτα πούμε λίγα λόγια για τον ιό Covid-19 και τις συνέπειές του, ώστε να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα των παρεμβάσεων των αρμόδιων αρχών για περιορισμό της πανδημίας.
Γενικά στοιχεία για τους κορονοϊούς
Οι κορωνοϊοί είναι μια ομάδα ιών της ομάδας RNA που προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα θηλαστικά (συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου) και στα πουλιά. Στους ανθρώπους και τα πουλιά μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος ήπιες έως θανατηφόρες. Οι ήπιες μπορεί να είναι ορισμένες περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος, ενώ οι θανατηφόρες μπορεί να είναι η πρόκληση SARS, MERS και COVID-19. Τα συμπτώματα στις αγελάδες και στους χοίρους μπορεί να είναι διάρροια, ενώ σε ποντίκια προκαλούν ηπατίτιδα και εγκεφαλομυελίτιδα.
Το όνομα «coronavirus» προέρχεται από τη λατινική λέξη «corona», που σημαίνει «στέμμα» ή «στεφάνι» και με τη σειρά της προέρχεται από την ελληνική λέξη «κορώνη» που σημαίνει «γιρλάντα», «στεφάνι»[64]. Τη συγκεκριμένη ονομασία την πρότειναν οι Βρετανοί ιολόγοι June Almeida και David Tyrrell, οι οποίοι παρατήρησαν και μελέτησαν για πρώτη φορά κορονοϊούς που έπληξαν ανθρώπους[65]. Το όνομα αναφέρεται στη χαρακτηριστική εμφάνιση των βιριόντων (η μολυσματική μορφή του ιού) με ηλεκτρονική μικροσκοπία, που έχουν ένα περιθώριο μεγάλων, βολβοειδών επιφανειακών προεξοχών δημιουργώντας μια εικόνα που θυμίζει την ηλιακή κορώνα ή φωτοστέφανο[66]. Έγινε αποδεκτό ως όνομα γένους από τη Διεθνή Επιτροπή για την Ονοματολογία των ιών, (η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Διεθνή Επιτροπή για την Ταξινόμηση των ιών) το 1971.
Μολύνσεις ανθρώπων από κορονοϊούς
Οι κορωνοϊοί, όταν μεταδίδονται στους ανθρώπους, δεν έχουν όλοι τον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να σκοτώσουν περισσότερο από το 30% όσων έχουν μολυνθεί, όπως ο MERS-CoV, ενώ άλλοι είναι σχετικά αβλαβείς, όπως ο ιός του κοινού κρυολογήματος. Οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν κρυολογήματα με σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετό και πονόλαιμο από πρησμένο αδένα. Άλλες ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν είναι πνευμονία (ιογενή ή βακτηριακή) και βρογχίτιδα (ιογενή ή βακτηριακή). Ο ανθρώπινος κορονοϊός SARS-CoV προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) κι έχει μια μοναδική παθογένεση επειδή προκαλεί λοιμώξεις τόσο του ανώτερου όσο και του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος[67].
Αναλυτικότερα, κάποιες από τις πιο συνηθισμένες αρρώστειες που μπορούν να προκαλέσουν οι κορωνοϊοί στους ανθρώπους είναι οι εξής: α) Κοινό κρυολόγημα, β) Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), γ) Αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS), δ) Ασθένεια Coronavirus 2019 (COVID-19).
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ