Προσβάσιμη σελίδα

Ευαγγέλιο της Αγάπης τουρκιστί (π. Πλούταρχος Κωνσταντινίδης)

Ακούστε τον π. Πλούταρχο Κωνσταντινίδη, το καλλικέλαδο αηδόνι“ του Μονάχου, να ψάλει το Ευαγγέλιο της αγάπης τουρκιστί.

π. Πλούταρχος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε προ ενενήντα ετών στη Κωνσταντινούπολη όπου και μετά τη διετή στρατιωτική του θητεία στη Τραπεζούντα γνώρισε και νυμφεύθηκε τη χαριτωμένη σύζυγο του Κρατησίκλεια. Μετά τα θλιβερά γεγονότα του 1954/55 στη Πόλη υποχρεώθηκε να έλθει με τη σύζυγό του το 1965 ως πρόσφυγας στο Μόναχο, στη πόλη που γεννήθηκαν αργότερα και τα δύο του παιδιά, ο Σταύρος και ο Γεώργιος. Είχε μεγάλο ζήλο και μεράκι για τη βυζαντινή μελωδία, ψαλμωδία και μουσική, αφού βίωσε από νεαρής ηλικίας στη Πόλη μουσικά ακούσματα από τους μακαριστούς Πρωτοψάλτες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Ιάκωβο Ναυπλιώτη, Κωνσταντίνο Πρίγγο και Θρασύβουλο Στανίτσα.

Ο μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας τον επαινούσε για τη στεντόρια μελωδική φωνή του και του είχε ήδη προτείνει να τον χειροτονήσει Πρεσβύτερο για τις λειτουργικές ανάγκες των ιερών Ναών στη Κωνσταντινούπολη. Όταν ήλθε στο Μόναχο έψαλλε στη Σαλβάτορκιρχε.  Τη χειροτονία του σε Διάκονο και Πρεσβύτερο τέλεσε με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου στον ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου στη Στουτγκάρδη το 1994, ο εξ Ίμβρου καταγόμενος, τότε βοηθός Επίσκοπος της Μητρόπολης Γερμανίας, ο Παμφίλου Χρυσόστομος.

Με αφορμή το 80 χρόνια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας του απένειμε το 2009 το οφφίκιο του Πρεσβυτέρου-Οικονόμου και στις  15 Δεκεμβρίου 2019  το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, με αφορμή τα 90 χρόνια ζωής και προσφοράς. Έκτοτε με πλήρη αυτοθυσία υπηρέτησε τις λειτουργικές ανάγκες των ορθοδόξων πιστών στο Μόναχο και στις πόλεις της Βαυαρίας Lindau, Gereτsried, Taufkirchen και αλλού.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Μεγάλη Τρίτη
«Σε τον της Παρθένου Υιόν», Ιδιόμελο Μ. Τετάρτης (Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος)
«Κύριε, ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις», Τροπάριον της Κασσιανής (Βατοπαιδινός Χορός)