Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα Re-open EU

19 Ιουνίου 2021

Καθώς η επιδημία του Covid-19 μεταδίδεται με γρήγορους ρυθμούς, μεγαλώνει και η ανταπόκριση των κρατών-μελών στην κοινή προσπάθεια. Η πλατφόρμα Re-open EU ενημερώνει για την κατάσταση της υγείας στις ευρωπαϊκές χώρες, με βάση στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Οι πληροφορίες ενημερώνονται συχνά και διατίθενται σε 24 γλώσσες. Μέσω της πλατφόρμας αυτής ο χρήστης έχει δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης του κορονοϊού στη χώρα του, αλλά και σε άλλες χώρες τησ ΕΕ. Μπορεί, επίσης, να πάρει πληροφορίες για τους διάφορους περιορισμούς που ισχύουν, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων καραντίνας και δοκιμών για ταξιδιώτες και εφαρμογές ανίχνευσης και προειδοποίησης επαφών για κινητά. Οι πληροφορίες αυτές βοηθάνε κάποιον να προγραμματίσει το ταξίδι του στην Ευρώπη μένοντας παράλληλα ασφαλής και υγιής.

Ο σχεδιασμός της παραπάνω πλατφόρμας έγινε στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθειας των χωρών της ΕΕ να προστατέψουν τους πολίτες τους από την πανδημία του κορονοϊού. Βλέπουμε ότι η πλατφόρμα περιλαμβάνει, εκτός από τις πληροφορίες, κι έναν χάρτη, όπου οι περιοχές ταξονομούνται σε διάφορα χρώματα (πράσινο, πορτοκαλί, κίτρινο και γκρι) ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση. Οι χώρες συμφώνησαν, επίσης, σε κοινά κριτήρια που πρέπει να εφαρμόζουν όταν αποφασίζουν εάν θα επιβάλουν κοινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε ταξιδιώτες από «κόκκινες περιοχές» (υψηλού κινδύνου), καθώς και για την παροχή πιο σαφών και έγκαιρων πληροφοριών στο κοινό. (https://reopen.europa.eu/en).

Παραδείγματα εφαρμογών ιχνηλάτησης
Προκειμένου να γίνουν ακόμη περισσότερο αντιληπτά τα παραπάνω, ας δούμε κάποια παραδείγματα των εφαρμογών στην καθημερινή ζωή, με άλλα λόγια πως επηρεάζεται από τη χρήση των εφαρμογών η ζωή δυο συνηθισμένων ανθρώπων:

Η Μαρία κατεβάζει στο κινητό της τη σχετική εφαρμογή που υποστηρίζεται από τη χώρα της. Η εφαρμογή της αντιλαμβάνεται την εγγύτητα της τοποθεσίας της συσκευής της Μαρίας σε σχέση με την τοποθεσία άλλων συσκευών που χρησιμοποιούν την ίδια εφαρμογή. Εάν ο Γιώργος, που έχει και αυτός κατεβάσει και χρησιμοποιεί στη συσκευή του τη σχετική εφαρμογή, περάσει σε μικρή απόσταση από τη συσκευή της Μαρίας, οι εφαρμογές στις συσκευές τους θα αναγνωρίσουν η μία την άλλη και θα αποθηκεύσουν το γεγονός αυτής της επαφής μεταξύ τους.

Αν μετά λίγες ημέρες μετά, ο Γιώργος υποβληθεί στο τεστ για κορονοϊό και διαγνωσθεί θετικός, θα πρέπει να ενημερώσει την εφαρμογή του για το αποτέλεσμα των εξετάσεών του. Αυτομάτως από την εφαρμογή του θα φύγει μια ειδοποίηση προς όσες συσκευές έχουν και αυτές εγκατεστημένη την εφαρμογή και έτυχε να βρίσκονται κοντά στη συγκευή του Γιώργου τις τελευταίες μέρες. Επομένως, και η Μαρία θα λάβει την ειδοποίηση ότι πριν από λίγες μέρες βρέθηκε σε μικρή απόσταση από τη συσκευή κάποιου χρήστη, ο οποίος είναι πλέον θετικός στον Covid-19. Επηρεασμένη από την ειδοποίηση αυτή, η Μαρία θα πάει να υποβληθεί κι αυτή στο τεστ, προκειμένου να λάβει γνώση αν έχει διαγνωστεί κι αυτή από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, πρέπει σ’ αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η εφαρμογή στη συσκευή της Μαρίας εντοπίζει μόνο άλλες συσκευές, στις οποίες υπάρχει εγκατεστημένη η ίδια εφαρμογή. Δεν εντοπίζει, δηλαδή, τους χρήστες, αλλά την εφαρμογή. Επομένως, αν δίπλα από τη Μαρία περάσει η Κατερίνα, η οποία είναι φορέας του ιού, αλλά δεν έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή στο κινητό της, τότε η εφαρμογή της Μαρίας δεν θα καταγράψει τη συνάντησή της με την Κατερίνα. Επίσης, η εφαρμογή δεν λαμβάνει υπόψη ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται και μέσω μολυσμένων επιφανειών, καθώς παραμένει εκεί από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες ανάλογα με το υλικό της επιφάνειας, τη θερμοκρασία και την υγρασία που επικρατεί. Έτσι, εάν στο πρώτο παράδειγμα, η Μαρία καθίσει σε ένα παγκάκι, και σε αυτό το παγκάκι είχε καθίσει λίγες μέρες πριν και ο Γιώργος, η εφαρμογή του κινητού της Μαρίας δεν θα αναγνωρίσει την εφαρμογή του κινητού του Γιώργου και δεν θα αποθηκεύσει αυτήν την έμμεση επαφή μεταξύ τους. Γι’ αυτό το λόγο η συσκευή της Μαρίας δεν θα παραλάβει την ειδοποίηση που θα στείλει η εφαρμογή της συσκευής του Γιώργου, με οποιεσδήποτε συνέπειες μπορεί να έχει αυτό[79].

[79] Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, (2020). Naming the coronavirus disease (COVID-19) and the virus that causes it. Στο https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance/namingthe-coronavirus-disease-(covid-2019)-and-the-virus-that-causes-it

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ