Αικατερίνα Δέρβα: Καταρράκτης Χάριτος και ευλογίας πέφτει κάθε πρωί από τον ουρανό!

19 Αυγούστου 2021

Αικατερίνα Δέρβα (1890-1978).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Έλεγε η γερόντισσα Κατερίνα Δέρβα: «Καταρράκτης Χάριτος και ευλογίας πέφτει κάθε πρωί από τον ουρανό. Ρίχνει ο Θεός, αλλά οι άνθρωποι κοιμώμαστε. Δεν ενδιαφέρεται κανείς να γυρίση να κοιτάξη τι αγάπη έχει ο Θεός για μας, και έτσι οι Άγγελοι παίρνουν πίσω την Χάρι».

Έλεγε σε γνωστό της νέο κληρικό: «Έχεις ένα καλό. Σε παίρνουν τηλέφωνο το πρωί, και είσαι όλος διάθεση. Σε παίρνουν το μεσημέρι, δεν λες ποτέ ‘τρώω’. Σε παίρνουν το βράδυ, δεν λες ποτέ ‘κοιμάμαι’. Αυτό να το κρατήσης σε όλη σου την ζωή για όλους τους ανθρώπους. Ποτέ να μην είσαι απασχολημένος για τον εαυτό σου. Να είσαι πάντα στην διάθεση των άλλων. Είναι μεγάλο καλό αυτό, εύχομαι να σε βοηθήση ο Θεός να το κρατήσης σ’ όλη σου την ζωή».

«Δεν μπορώ να καθήσω με ανθρώπους της ηλικίας μου, γιατί βλέπω ότι σ’ αυτήν την ηλικία μοιάζουν σαν να είναι μαθητές επί 80 χρόνια στην πρώτη τάξη. Δεν μπορούμε να είμαστε τόσα χρόνια στην ίδια τάξη. Πρέπει να προχωράμε παραπάνω. Και δεν έχω να πω και τίποτε, διότι άλλα λέω εγώ, άλλα καταλαβαίνουν».

«Στα φτωχά και στα χαμηλά κλέφτες δεν πάνε. Στα μεγάλα και στα πλούσια οι κλέφτες στρέφουν το βλέμμα τους πάντοτε».

«Μη βασίζεσαι στην βιτρίνα που βλέπεις στον κάθε άνθρωπο εξωτερικά. Την αποθήκη (καρδιά) δεν βλέπεις τι έχει μέσα».

«Αν με ρωτήσης θα σου πω, αν δεν με ρωτήσης τι να σου πω; Εγώ ποιήματα δεν ξέρω».

«Η Χάρις πέφτει πριν να την δη ο ήλιος. Η ψυχή δροσίζεται πριν να ξημερώση».

«Ξύπνα τα μεσάνυχτα, κάνε την προσευχή σου, ρίξε ένα δάκρυ καυτερό με πόνο ψυχής, με βαθειά μετάνοια, να γιάνης την ψυχή σου».

 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ασκητές μέσα στον κόσμο», τόμος Β’,  Άγιον Όρος.