Όσιος Πορφύριος: Καμιά φορά η φυσική αγάπη μετατρέπεται και σε μίσος. Ενώ η αγάπη του Θεού είναι άλλη!

9 Σεπτεμβρίου 2021

Όσιος Πορφύριος (1906-1991). (Φωτογραφία Αγιορειτική Φωτοθήκη).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Μια άλλη φορά, μετά την εξομολόγηση, πηγαίναμε τον Γέροντα [νυν όσιο Πορφύριο] στο σπίτι του με Ι.Χ. που ωδηγούσε η αδελφή μου. Τις μέρες εκείνες η αδελφή μου είχε κάποιο πρόβλημα με τα παιδιά της. Κάποια στιγμή τον ρώτησε:

Τι θα κάνουμε, Γέροντα με τη νεολαία;
– Θα μιλάτε στο Θεό γι’ αυτήν… Αν έχετε την αγάπη του Θεού… όχι την φυσική αγάπη… την αγάπη του Θεού… μπορεί εκείνα να σκεφθούν αλλοιώς, να αλλάξουν μέσα τους, να πουν «μα μήπως έχει δίκιο η τάδε; μήπως είναι καλή κ.τ.λ.». Να, πώς να σας το πω…

Μια φορά εδώ, στην Νομική Σχολή (περνούσαμε εκείνη τη στιγμή κάπου κοντά) είχαν κάμει οι φοιτηταί κατάληψη και είχαν ανεβεί στην ταράτσα του κτιρίου και εφώναζαν διάφορα. Ήλθε μία μικρή αντλία της Αστυνομίας και τους κατάβρεχε, αλλά δεν είχε δύναμη να τους φθάσει και εκείνοι συνέχιζαν.

Μετά ήλθε μία δεύτερη αντλία πολύ μεγάλη. Τα νερά της κάλυψαν τα νερά της πρώτης που ήταν μικρή και έφθασαν και μέχρι τους φοιτητάς. Έτσι κάπως είναι, όταν η χάρις του Θεού πέσει στην ψυχή… όταν κανείς προσεύχεται με τη δύναμη της αγάπης του Θεού, παραμερίζουν όλα τα άλλα… Εξαφανίζονται…. Κυριαρχεί εκεί η χάρις του Θεού.

 

Και αν δεν έχει κανείς, Γέροντα, την αγάπη του Θεού, τι γίνεται τότε; ρώτησε η αδελφή μου. Η φυσική αγάπη του γονιού μπορεί να κάνει κάτι;

Και ο γέροντας λίγο διστακτικά:
– Ε, ναι, κάτι κάνει και αυτή… αλλά ξεύρεις… γενικά σου λέω… καμιά φορά αυτή η φυσική αγάπη μετατρέπεται και σε μίσος. Ενώ η αγάπη του Θεού είναι άλλη.

Η συζήτηση εδώ τελείωσε γιατί εν τω μεταξύ φθάσαμε με τον Γέροντα στον προορισμό του. Μας σταύρωσε και φύγαμε.

Κάποια άλλη φορά, πάνω στο ίδιο θέμα, ο Γέροντας είχε πει:
– Μη μιλάτε στα παιδιά σας. Δική σας δουλειά είναι να κάνετε προσευχή. Ό,τι έχετε να πείτε στα παιδιά σας, πέστε τα στο Θεό γι’ αυτά. Οι γονείς πρέπει να γίνουν καλοί, πρέπει να αγιάσουν, και να αγιάσουν και τα παιδιά.

 

Από το βιβλίο «Θαυμαστά γεγονότα και συμβουλές του Γέροντος Πορφυρίου» των εκδόσεων η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι 2016. (Δ’ έκδοση)