Αγία Συγκλητική: Διάλεξε να είσαι πράος για να μεταβάλεις την καρδιά σου!

1 Νοεμβρίου 2021

Αγία Συγκλητική.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

[Είπε η αμμάς Συγκλητική]:

11. Μοιάσε τον Τελώνη, για να μην κατακριθείς όμοια με τον Φαρισαίο.

Και ακόμη διάλεξε να είσαι πράος, όπως ο Μωυσής, για να μεταβάλεις την καρδιά σου, που είναι σκληρή σαν πέτρα, σε πηγή ύδατος.

12. Είπε η ίδια· «Είναι επικίνδυνο να διδάσκει ένας που δεν έχει προχωρήσει στην πράξη της αρετής. Όπως δηλαδή καθώς κάποιος έχει ένα σπίτι ετοιμόρροπο και δεχθεί σ’ αυτό φιλοξενουμένους, θα τους κάνει κακό με την πτώση των τοίχων, έτσι και εκείνοι οι οποίοι δεν κατάρτισαν πρώτα τους εαυτούς τους, θα προξενήσουν την απώλεια σε όσους προσέρχονται σε αυτούς. Γιατί με τα λόγια βέβαια τους προσκάλεσαν στον δρόμο της σωτηρίας, με την κακή τους όμως συμπεριφορά θα βλάψουν τελικά τους αγωνιστές».

13. Είπε πάλι· «Καλό είναι να μη οργίζεται κανείς. Αλλά και αν συµβεί αυτό, γνώριζε πως ούτε μιας ημέρας καιρό δεν σου παραχώρησε για το πάθος, εκείνος που είπε: ‘Ας μη σας προλάβει οργισµένους η δύση του ήλιου’. Εσύ όμως περιµένεις να σε προλάβει η δύση της ζωής σου. Γιατί µισείς τον άνθρωπο που σε λύπησε; Δεν είναι αυτός που σε αδίκησε, αλλά ο διάβολος. Να μισήσεις την αρρώστια λοιπόν και όχι τον άρρωστο».

14. Είπε πάλι· «Όσο περισσότερο προοδεύει κάποιος αθλητής, τόσο και με ισχυρότερο αντίπαλο συναγωνίζεται».

15. Είπε ακόµη· «Είναι δυνατό να προέρχεται και από τον διάβολο η επίπονη άσκηση· αυτό άλλωστε κάνουν και οι οπαδοί του.

Πώς λοιπόν θα μπορέσουμε να διακρίνουµε τη θεία και βασιλική άσκηση από εκείνη την τυραννική και δαιμονική; Είναι φανερό ότι από τη συμµετρία.

Θεώρησε όλη σου τη ζωή ως έναν κανόνα νηστείας. Μη νηστεύεις τέσσερις-πέντε μέρες και μετά τρως υπέρµετρα, γιατί σε όλα τα πράγµατα η έλλειψη του μέτρου προξενεί τη φθορά.

Όσο είσαι νέος και υγιής νήστεψε. Γιατί θα φτάσουν τα γηρατειά με τις αρρώστιές τους. Όσο µπορείς λοιπόν αποθήκευσε εφόδια, για να βρεις ανακούφιση όταν θα είσαι ανήµπορος».

 

Από το βιβλίο του Δημητρίου Τσάμη, «Μητερικόν, Διηγήσεις και βίοι των αγίων μητέρων της ερήμου ασκητριών και οσίων γυναικών της ορθοδόξου εκκλησίας», των εκδόσεων Πουρναράς.