Άγιος Νεκτάριος, Περί της Ιεροσύνης ως ιερής διακονίας

9 Νοεμβρίου 2021

Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως ο Θαυματουργός (1846-1920).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

– Τι είναι η ιεροσύνη ως ιερή διακονία;

Η ιεροσύνη είναι μεγάλο και υψηλό υπούργημα πρώτα εξαιτίας της ιερής της αρχής και ύστερα χάριν του έργου της αποστολής της.

Η ιεροσύνη είναι μεγάλο και υψηλό υπούργημα, λοιπόν, αφού αρχή της είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος παραδίδοντας τον εαυτό του για χάρη μας προσφορά και θυσία στον Θεό εις οσμήν ευωδίας, έγινε αρχιερεύς, ο οποίος ονοµάσθηκε Μέγας από τον Θεό «Αρχιερεύς κατά την τάξιν Μελχισεδέκ» (προς Εβραίους, ε’ 10), και κάθισε στα δεξιά του θρόνου της μεγαλοσύνης στους ουρανούς, λειτουργός των Αγίων και της αληθινής σκηνής, την οποία έστησε ο Κύριος και όχι κάποιος άνθρωπος (Εβρ. η’ 1-2).

Αυτός ο μέγας Αρχιερέας παρέδωσε στους ιερούς μαθητές και αποστόλους του το μυστήριο της ιεροσύνης για να διαμείνει αυτό στους αιώνες.

Και αυτοί με τη σειρά τους το παρέδωσαν στους δικούς τους μαθητές, από τους οποίους, με τη χάρη και την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, το λάβαμε και εμείς.

Η ιεροσύνη είναι μέγα και υψηλό υπούργημα, επίσης, εξαιτίας του έργου της αποστολής της, το οποίο είναι µεγάλο και υψηλό, διότι η ιεροσύνη σκοπό έχει να αγιάσει και να σώσει όλη την ανθρωπότητα, μεταδίδοντας τη χάρη της απολύτρωσης σε όλες τις επερχόμενες γενιές μέχρι της συντέλειας του αιώνα, με σκοπό όλη η ανθρωπότητα, να σωθεί δια της θυσίας του Σωτήρα της ανθρωπότητας Ιησού Χριστού.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο, Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, «Σπουδάζοντας με έναν Άγιο, Σημειώσεις για μια Ορθόδοξη Ποιμαντική», των εκδόσεων Άθως. Απόδοση στη Νέα Ελληνική Ευανθία Χατζή, επιμέλεια κειμένου, επίμετρο Γιώργος Μπάρλας.