Ο άγ. Ιωάννης Χρυσόστομος φανέρωσε στον άγ. Γρηγόριο Παλαμά την ημέρα της κοιμήσεώς του!

14 Νοεμβρίου 2021

Οι άγιοι Ιωάννης Χρυσόστομος (αριστερά) και Γρηγόριος Παλαμάς.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Επειδή ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς έπρεπε και αυτός να πληρώσει το κοινό χρέος, ασθένησε και έπεσε στο κρεβάτι. Και τότε, ενώ δίδασκε όσους ευρίσκονταν εκεί κοντά του, τους προείπε και το τέλος του, φανερώνοντας ρητώς την συγκεκριμένη ημέρα.

Διότι, είπε προς τους φίλους του, ότι θα έλθει το τέλος του ύστερα από από την γιορτή του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, δηλαδή στις 14 Νοεμβρίου.

Ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος παρουσιάστηκε στον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά σε όραμα και τον καλούσε ως ομότροπό του και αγαπητό και συγκάτοικο.

Όταν ο Αρχιερέας του Θεού έπνεε τα λοίσθια και βάδιζε με μεγάλη προσοχή προς τα ουράνια, έλεγε και επαναλάμβανε κάτι με αδύνατη φωνή. Και αυτοί οι οποίοι βρίσκονταν εκεί προσήλωσαν την προσοχή τους για να ακούσουν τι λέει.

Και τότε τον άκουσαν να λέγει τα εξής ιερά λόγια: «Τα επουράνια εις τα επουράνια»!

Αυτό έλεγε ακατάπαυστα μέχρις ότου η θεία και η υπερουράνιος Χάρις που κατοικούσε στην ουράνιο εκείνη ψυχή, διαχώρησε αυτή από το ομότροπο αυτής σώμα στις 14 Νοεμβρίου του έτους 1359.

Ο θαυμάσιος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Γρηγόριος Παλαμάς έζησε 63 χρόνια, από τα οποία τα 12 χρόνια και έξι μήνες ποίμανε αρχιερατικώς την Εκκλησία του Θεού.

 

Διασκευή από τον Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τόμος 13ος, Τριώδιον.