«…τῇ πολλῇ πτωχείᾳ δέ, πάντας καταπλουτίζεις…» Ευχές από την Πεμπτουσία

23 Δεκεμβρίου 2021

Σπαργάνοις σου λύεις, σειρὰς παραπτώσεων,
τῇ πολλῇ πτωχείᾳ δέ, πάντας καταπλουτίζεις
οἰκτίρμον, ἀλόγου κακίας τεθείς, ἐν φάτνῃ, τῶν
ἀλόγων δέ, βροτοὺς ἀπαλλάττεις, τοῦ Θεοῦ Λόγε
προάναρχε.

(Τροπάριον ήχ. α΄ Θ΄ Ωδής Κυριακής των Προπατόρων)

Το πλήθος των δεσμών από τα αμέτρητα παραπτώματα και εγκλήματα με τα οποία τυλίχθηκε η ανθρώπινη ιστορία λύεται από κάποια ταπεινά βρεφικά σπάργανα.

Ο αληθινός πλούτος τον οποίο η ανθρωπότητα συνήθισε να τον αναζητά σε λάθος κατεύθυνση και με εσφαλμένο τρόπο χαρίζεται δωρεάν μέσα από την ακραία πτωχεία.

Η παράλογη και καταστροφική κακία δεν εξοβελίζεται με κανόνες δικαίου ούτε με την αναζήτηση εχθρών στο πρόσωπο των άλλων, αλλά με την άκρα ταπείνωση μιας φάτνης που προεικονίζει την ταφή του Θεού Λόγου ο οποίος προαιωνίως και ανάρχως υπήρχε.

Ένα γεγονός γεμάτο αντινομίες για την λογική καθίσταται η απαρχή της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.

Από όλες τις αντινομίες αυτή που παρουσιάζει την μεγαλύτερη δυσκολία στην πρόσληψη και την αποδοχή είναι ότι το μέγιστο αγαθό δίνεται στον άνθρωπο ως δώρο. Και η υψηλότερη σοφία κρύβεται πίσω από πολύ απλές φράσεις.

Όλα αυτά καθιστούν την Χριστού Γέννα όντως Μητρόπολη των Εορτών κατά το Χρυσοστομικό λόγιο.

Η συντακτική ομάδα της Πεμπτουσίας εύχεται σε όλους τους επισκέπτες και φίλους έτη πολλά και ευφρόσυνα με ανοικτά τα αισθητήρια της καρδιάς στο Ξένο Μυστήριο του Αχωρήτου Θεού, Του Οποίου όλη η επιθυμία είναι να σκηνώσει μέσα μας μεταγγίζοντάς μας ζωή αιώνια.