Άγιος Νικηφόρος ο λεπρός, Αναγγέλλει την γιορτή του πριν την αγιοκατάταξή του!

4 Ιανουαρίου 2022

Άγιος Νικηφόρος ο λεπρός (1890-1964).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ονομάζομαι Αν. Κρ.*, και διακονώ ως νεωκόρος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορείου Θήρας.

Ήταν ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου του έτους 2015 όταν στον ύπνο μου είδα μία οσιακή μορφή να μου λέγει: «Με λένε Νικηφόρο και εορτάζω αύριο».

Το πρωί της 4ης Ιανουαρίου ετελέσαμε στον Ναό μας την Θεία Λειτουργία και το απόγευμα, μετά τον Εσπερινό, ανέφερα στον Εφημέριό μας το όνειρό μου και τον ρώτησα εάν υπάρχει κάποιος Άγιος με το όνομα Νικηφόρος που εορτάζει αυτή την περίοδο.

Εκείνος μου απήντησε ότι υπάρχει ο Άγιος Μάρτυς Νικηφόρος που εορτάζει στις 9 Φεβρουαρίου και ο Ομολογητής Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως που εορτάζει στις 2 Ιουνίου.

Βλέποντας την επιμονή μου για κάποιον άγιο Νικηφόρο που εορτάζει τον μήνα Ιανουάριο, ο Εφημέριός μας μου είπε ότι «Όντως υπάρχει και ο Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός τον οποίο ευλαβούμαι ιδιαιτέρως. Εκοιμήθη, στις 4 Ιανουαρίου, και δεν έχει γίνει ακόμη η αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας. Γι αυτό δεν μπορούμε να τον εορτάσουμε επισήμως. Εξάλλου, δεν έχουμε και την πλήρη Ακολουθία του».

Από τότε που συνέβη, το περιστατικό αυτό, από τη στιγμή δηλαδή που μου έγινε αυτή η εμφάνιση του Αγίου, τιμώ κι εγώ τον νεοφανή όσιο Νικηφόρο και προσεύχομαι ζητώντας τις πρεσβείες στα όποια προβλήματά μου.

* Ολόκληρο το ονοματεπώνυμο είναι γραμμένο στο βιβλίο που αναφέρεται πιο κάτω.

Μαρτυρία από το βιβλίο του Μοναχού Σίμωνος, ο «Άγιος Νικηφόρος ο λεπρός, ο θαυματουργός».