Άγιος Βλάσιος: Επικλήσεις του αγίου για θεραπεία, συνδρομή και αποφυγή πνιγμού από αγκάθι ψαριού!

11 Φεβρουαρίου 2022

Μαρτύριο αγίου Ιερομάρτυρα Βλασίου, επτά γυναικών και δύο παιδιών.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ο άγιος Βλάσιος ο οποίος ζούσε κατά τα χρόνια του διώκτη των Χριστιανών, αυτοκράτορα Λικινίου, όντας αρχιερέας και επίσκοπος Σεβαστείας της Αρμενίας ασκήτευε σε ένα σπήλαιο του όρους Άργαιο της Καππαδοκίας. Εκεί προσέρχονταν πολλοί άνθρωποι αλλά και ζώα για να πάρουν την ευχή και την ευλογία του.

Μια φορά που έφτασαν εκεί κυνηγοί που τους είχε στείλει  ο ηγεμόνας Αγρίκολας για να κυνηγήσουν, είδαν το παράξενο φαινόμενο ο άγιος να προσεύχεται και να είναι συγκεντρωμένο κοντά του ένα πλήθος ζώων.

Οι κυνηγοί μετέφεραν το γεγονός αυτό στον ηγεμόνα ο οποίος τους διέταξε να συλλάβουν τον επίσκοπο και όποιον άλλον χριστιανό βρουν.

Ο άγιος Βλάσιος τους υποδέχτηκε χωρίς να φοβηθεί και με χαρά και ηρεμία τους είπε, ότι «σας περίμενα γιατί ο Θεός μου φανέρωσε την άφιξή σας χθες το βράδυ».

Ενώ κατέβαιναν από το βουνό οι άνθρωποι του ηγεμόνα μαζί με τον Επίσκοπο Σεβαστείας τον πλησίαζαν άνθρωποι, αλλά και ζώα, που τους έκανε καλά θαυματουργικά από τις διάφορες ασθένειες και τραύματα που έπασχαν!

Πολλοί, μάλιστα, άνθρωποι βλέποντας την έκδηλη πραότητα και αγιότητά του γίνονταν χριστιανοί.

Η μητέρα ενός παιδιού που είχε μάθει για τα θαύματα του αγίου, προσέτρεξε σ’ αυτόν γιατί το σπλάχνο της πέθαινε, αφού είχε σταθεί στο λαιμό του ένα αγκάθι από ψάρι. Όταν η μητέρα συνάντησε τον άγιο άρχισε να τον παρακαλεί μεγαλοφώνως να κάνει καλά τον μονάκριβο της γιο.

Και ο άγιος αμέσως προσευχήθηκε λέγοντας τα εξής:
«Ο Θεός ο εισακούων τους εν αληθεία επικαλουμένους αυτόν, επάκουσόν μου και την εμπαγείσαν εις τον παίδα άκανθαν έκβαλε διά της θείας σου δυνάμεως και δος εις αυτόν ταχέως την θεραπείαν του».

Και πράγματι το παιδί που ψυχορραγούσε έγινε αμέσως καλά.

Ο άγιος δεν παρέλειψε να αφήσει ως φυλακτήριο και αποτρεπτικό θανάτου από αντίστοιχη δοκιμασία σε άνθρωπο ή και σε ζώο, δηλαδή πνιγμό από αγκάθι ψαριού, με την επίκληση και μεσιτεία του ονόματός του ιδίου με την φράση: «Ο Θεός, διά πρεσβειών του δούλου σου Βλασίου, βοήθησον».

Όταν δε ο ηγεμόνας διέταξε τον αποκεφαλισμό του, ο άγιος απευθύνθηκε προς τον Θεό ζητώντας για μια ακόμη φορά η επίκληση του ονόματός του να προσφέρει ευλογία, βοήθεια και συνδρομή προς όσους τον επικαλούνται προς δόξαν Θεού.

Ζήτησε ο Ιερομάρτυρας άγιος Βλάσιος από τον Θεό: «Κύριε ο Θεός των δυνάμεων, επάκουσόν μου του δούλου σου και δος την βοήθειάν σου, εις όποιον με επικαλεσθεί, ή εις ασθένειαν ή εις πάσαν άλλην ανάγκην προς δόξαν του αγίου σου ονόματος».

Μαζί με τον άγιο μαρτύρησαν επτά γυναίκες και δύο παιδιά. Ανάμεσα στις επτά γυναίκες ήταν και η μητέρα των δύο παιδιών.

 

Διασκευή από το συναξάρι του αγίου Ιερομάρτυρα Βλασίου Επισκόπου Σεβαστείας Αρμενίας όπως περιέχεται στον Μεγάλο Συναξαριστή της Εκκλησίας, μήνας Φεβρουάριος, τόμος β’.