Αν θες ο Θεός να ακούει την προσευχή σου…

2 Φεβρουαρίου 2022

Σχέδιο Ιωάννη Βράνου.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Αν η προσευχή μας δεν συμφωνήση με τα έργα μας, άδικα κοπιάζομε σ’ αυτήν, έλεγε συχνά στους νεώτερους ο Αββάς Μωυσής.
– Πώς θα κατορθώσωμε μια τέτοια συμφωνία; ερώτησαν μια μέρα εκείνοι.
– Όταν εφαρμόζωμε εκείνα που γυρεύομε με την προσευχή μας, εξήγησε ο Όσιος. Τότε μόνο μπορεί να συμφιλιωθή η ψυχή με το Δημιουργό της και να γίνεται δεκτή η προσευχή της, όταν αφήση κατά μέρος όλα της τα κακά θελήματα.

***

Αν θέλης να προκόψης στο καλό, λέγει άλλος Πατήρ, μη συγκατοικής με φθονερό άνθρωπο.

***

Ένας αρχάριος Μοναχός συμβουλεύθηκε κάποιον διακριτικό Γέροντα:
– Αν η συμπεριφορά του Αδελφού μου με σκανδαλίζει Αββά, πρέπει εγώ να του ζητήσω συγγνώμη;
– Ζήτησέ του συγγνώμη, αποκρίθηκε ο Γέροντας, αλλά πάψε να τον συναναστρέφεσαι. Δεν ακούς τον Μέγα Αρσένιο τι συμβουλεύει; «Με όλους έχε αγάπη, αλλ’ από όλους άπεχε».

***

«Πρόσεχε, χριστιανέ, να μην αδικήσης ποτέ τον αδελφό σου, για να γίνεται δεκτή από τον Θεό η προσευχή σου. Αν όμως αδικήσης, η προσευχή σου είναι απαράδεκτη. Οι αναστεναγμοί του αδικημένου δεν την αφήνουν να φθάση στον Ουρανό.

***

Αν μάθης πως κάποιος σε κακολογεί και έλθει καμμιά φορά να σ’ επισκεφθή, μη του δείξης με τον τρόπο σου πως τα γνωρίζεις όλα και είσαι στενοχωρημένος μαζί του. Δέξου τον χαρούμενος, με ήρεμο πρόσωπο και γλυκό τρόπο, για να βρη παρρησία στον Θεό η προσευχή σου», συμβουλεύει κάποιος Αββάς.

***

Θέλεις ν’ ακούη παρευθύς ο Θεός την προσευχή σου, Αδελφέ; λέγει ο Αββάς Ζήνων.  Σαν σηκώνης τα χέρια στον Ούρανό, προσευχήσου πρώτα απ’ όλα, με την καρδιά σου, για τους εχθρούς σου και ο Θεός θα σου δώση γρήγορα ό,τι άλλο του ζητήσεις.

 

Από το βιβλίο που εξέδωσε ο Ιερομόναχος Καλλίνικος Αγιορείτης, «Μικρός Ευεργετινός», Άγιον Όρος – Αθήναι, 2000.