Προσβάσιμη σελίδα

Αιωνία η μνήμη στον Πρωτοψάλτη και Καθηγητή Αθανάσιο Βουρλή

Στους ουράνιους χορούς μετέβη σήμερα ο διακεκριμένος καλλίφωνος Πρωτοψάλτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου και Δάσκαλος της Ψαλτικής, Αθανάσιος Βουρλής. Ο αείμνηστος διακρίθηκε για τη σεμνότητα και το άριστο ήθος τους αλλά και την αγάπη του για τη θεολογική επιστήμη και ιδιαίτερα τη λειτουργική μας μουσική τα οποία υπηρέτησε με ζήλο και αυταπάρνηση, έργω και λόγω. Η προσφορά του στη θεία του Δαμασκηνού Τέχνη πολυειδής και πολύτροπος με μουσικολογικά έργα, μελοποιήσεις λειτουργικών και ιερών ακολουθιών, εκδόσεις κασετών και ψηφιακών δίσκων με εκκλησιαστικούς ύμνους. 

Γεννήθηκε στο χωριό Φίλια Καλαβρύτων το 1944 και πήρε τα πρώτα μαθήματα Βυζ. Μουσικής στην Ι. Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων όπου ηγούμενος ήταν ο θείος του Ευγένιος Βουρλής. Δάσκαλο του στην Ι. Μονή στη Μουσική είχε τον καλλίφωνο Πρωτοψάλτη Αιγίου και εξαίρετο δάσκαλο και μουσικό Ανδρέα Λέτσο. Με την προτροπή του θείου του γράφτηκε και φοίτησε στην Εκκλ. Σχολή Κορίνθου όπου διδάχτηκε Βυζ. Μουσική από τους ονομαστούς μουσικοδιδάσκαλους Δημ. Παναγιωτόπουλο – Κούρο (1958-1963) και Δημ. Μπονάτσο (1963-1965). Συγχρόνως ήταν και μέλος της Χορωδίας της Σχολής.

Μετά την αποφοίτηση του μετέβη στην Αθήνα και γράφτηκε στο «Ωδείο Αθηνών» (1965) όπου είχε καθηγητή τον Ιωαν. Μαργαζιώτη. Μετά από ένα χρόνο μετέβη στη Θεσ/κη όπου φοίτησε, παράλληλα με τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή, στο «Μακεδονικό Ωδείο» όπου είχε καθηγητή τον Χαρ. Ταλλιαδώρο και έλαβε πτυχίο Βυζ. Μουσικής με «Άριστα». Στη συνέχεια έλαβε και Δίπλωμα Μουσικοδιδάσκαλου επίσης με «Άριστα» (1971).

Η ψαλτική του σταδιοδρομία άρχισε από τον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Π. Κοκκινιάς όπου έψαλλε ως Λαμπαδάριος. Στη συνέχεια έψαλε στον Αγ. Χαράλαμπο Π. Άρεως, στον Άγιο Ελευθέριο Θεσ/κης, για να συνεχίσει ως Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Ευαγγελίστριας Τήνου και τον Ι. Ναό των Παμ. Ταξιαρχών Τήνου για την περίοδο 1975 – 76 και ακολούθως στους Άγιους Πάντες Καλλιθέας (1976 – 79).

Το 1980 ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοψάλτη και Χοράρχη στον Ι. Ναό Αγίας Μαρίνας Άνω Ιλισίων. Από το 2004 ψάλλει στον Ιερό προσκυνηματικό Ναό της Αναστάσεως Χριστού στα Σπάτα Αττικής. Το 1974 έλαβε Δίπλωμα Μουσικοδιδάσκαλου και από το Ωδείο Πειραιώς. Έχει διδάξει Βυζ. Μουσική στην Εκκλ. Σχολή Τήνου, στη Σχολή Βυζ. Μουσικής του Ιερού Ιδρύματος καθώς και στις μοναχές της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου όπου έλαβε και τιμητικό Δίπλωμα. Δίδαξε επίσης στη Σχολή του Συλλόγου Φίλων Βυζ. Μουσικής Αθηνών (1978-80), σε πολλές Ιερές Μονές, καθώς και σε πολλές ενοριακές Σχολές Β.Μ. Σήμερα διδάσκει στην ενοριακή Σχολή Αγίου Τρύφωνος Παλλήνης.

Άριστος επιστήμων, πτυχιούχος Θεολογίας και Φιλολογίας και Καθηγητής στο Παν/μιο Αθηνών, έχει μετεκπαιδευτεί στη Γερμανία, όπου παρακολούθησε και Σεμινάρια Μουσικολογίας ενώ συγχρόνως έψαλε και ως Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Κολωνία. Έχει δημοσιεύσει πλείστα άρθρα και μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά και υπήρξε τακτικός συνεργάτης των «Ιεροψαλτικών Νέων». Έχει κυκλοφορήσει κασέτα με Βυζ. Εκκλ. ύμνους, έχει συνθέσει πολλά μαθήματα, εκ των οποίων πολλά παραμένουν ανέκδοτα και έχει πλούσια συλλογή δημοτικών τραγουδιών της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Έχει εκδώσει τα παρακάτω βιβλία: <<Ακολουθία του αγίου ενδόξου Μάρτυρος Πορφυρίου>> (1995), <<Λειτουργικά κατ’ ήχον>> (1998), <<Αλληλουιάρια Κυριακών Ευαγγελίων εις τους οκτώ ήχους>> (2003), <<Μελοποιημένη Ακολουθία του αγίου ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου του θαυματουργού>> (2003), <<Μελοποιημένη Ακολουθία Εγκαινίων Ιερού Ναού>> (2008). Έχει εκδώσει ακόμη πολλά βιβλία Θεολογίας.

Ας είναι αιωνία και άληστος η μνήμη του!

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Κάλαντα Βαΐων (Νεανικό Μουσικό Εργαστήρι Θέρμης)
«Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα», Ιδιόμελο Κυριακής των Βαΐων (Ματθαίος Τσαμκιράνης))
«Σήμερον η χάρις του Αγίου Πνεύματος», ήχ. πλ. β΄ (Χορός Ψαλτών Γρ. Νταραβάνογλου)
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής των Βαΐων (28/04/2024)
«Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα», Δοξαστικό Κυριακής των Βαΐων (Θρ. Στανίτσας)