Μάρτυς Κόλλουθος, Φανερώθηκε στην ασκήτρια και την κάλεσε να συμφάγουν…

7 Φεβρουαρίου 2022

Άγιος Κόλλουθος. Αίγυπτος, 6ος αιώνας. Διαστάσεις: 0,575 Χ 0,1230 μ. Ιδιωτική συλλογή.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Για κάποια παρθένα και για το μάρτυρα Κόλλουθο

 

Ήταν και μια άλλη [ασκήτρια], που γειτόνευε με μένα, που δεν είδα το πρόσωπό της, γιατί, όπως λένε, ποτέ δεν βγήκε έξω, αφ’ ότου ανεχώρησε· και αφού έκλεισε εξήντα χρόνια στην άσκηση μαζί με τη μητέρα της, ήρθε η ώρα να αφήσει τη ζωή.

Και της φανερώθηκε ο προστάτης του τόπου μάρτυς Κόλλουθος* και της λέει: «Σήμερα πρόκειται να πας στο Δεσπότη και να δεις όλους τους Αγίους· να έρθεις λοιπόν να φάμε μαζί στο μαρτύριο [στο μνημείο του τόπου του μαρτυρίου του].

Σηκώθηκε λοιπόν τον όρθρο και αφού ντύθηκε και έβαλε στο ζεμπίλι της ψωμί, ελιές και λεπτά λάχανα, βγήκε, μετά από τόσα χρόνια, και πήγε στο μαρτύριο, όπου προσευχήθηκε.

Και αφού παραφύλαξε μια ώρα που δεν ήταν κανείς μέσα, μπήκε και προσκάλεσε το μάρτυρα λέγοντας: «Ευλόγησέ μου το φαγητό, άγιε Κόλλουθε, και συνόδευσέ με με τις προσευχές σου».

Αφού έφαγε λοιπόν και προσευχήθηκε πάλι, γύρισε κατά το ηλιοβασίλεμα στο κελλί της.

Και έδωσε στη μητέρα της ένα σύγγραμμα του Κλήμη του Στρωμματέα στον προφήτη Αμώς λέγοντας: «Δώσε αυτό στον εξορισμένο επίσκοπο και πες του να εύχεται για μένα· γιατί φεύγω».

Και κοιμήθηκε την ίδια νύχτα χωρίς πυρετό ή πονοκέφαλο, έχοντας ετοιμαστεί μόνη της προς ενταφιασμό.

* «Ο άγιος Κόλλουθος ήταν μάρτυρας Αιγυπτιακής καταγωγής και λατρευόταν [τιμόταν] ιδιαίτερα στην Αίγυπτο. Σπάνια συναντάμε απεικονίσεις του, βρίσκεται όμως μία στο παρεκκλήσι του κοιμητηρίου της Θεοδοσίας στην Αντινόπολη της Αιγύπτου που χρονολογείται στον 4ο με 6ο αιώνα μ.Χ».

Οι πιο πάνω πληροφορίες για τον Μάρτυρα και η σπάνια εικόνα του προέρχονται από την ιστοσελίδα: https://projects.ics.forth.gr/isl/fayum/portraits/p66.html.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο Παλλαδιου, «Λαυσαϊκή ιστορία», από την σειρά «Άνθη της ερήμου» αρ. 16, έκδοση της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους, 1980. Εισαγωγικά, μετάφραση Μοναχού Συμεών.