Στάρετς Ιωσήφ, Για την πλάνη των ονείρων

9 Φεβρουαρίου 2022

Στάρετς Ιωσήφ (1837-1911).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Τα όνειρα
1. Ένας παπάς επήγε στον π. Ιωσήφ και τον παρεκάλεσε, να του ειπεί, πώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το εξής θέμα: Είχε πεθάνει μια νεαρή κοπέλα. Και εμφανιζόταν ταχτικά σε νεαρή φίλη της. Και της έλεγε διάφορα πράγματα καλά και σωστά:

Απάντησε ο π. Ιωσήφ:
– Ο άγιος Διάδοχος μας συμβουλεύει, να μη πιστεύωμε ποτέ στα όνειρα. Έστω και αν μας φαίνονται αληθινά. Όταν δεν το κάνωμε με καταφρόνηση, αλλά από φόβο μη πέσωμε σε παγίδα του διαβόλου, ο Κύριος δεν θα μας μαλώσει. Δεν θα μας ζητήσει λόγο. Αντίθετα θα μας επαινέσει.

Ένας ασκητής της Λαύρας του Κιέβου είδε κάποτε έναν άγγελο να προσεύχεται μέσα στο κελλί του. Έκαμε την σκέψη: Αν ήταν δαιμόνιο, δεν θα έκανε προσευχή! Εμπιστεύθηκε στο λογισμό του. Πίστεψε, ότι ήταν άγγελος φωτός.

Και ο «άγγελος» αυτός του είπε:
– Από τώρα και στο έξης δεν χρειάζεται πια να προσεύχεσαι συ. Θα προσεύχομαι εγώ για σένα.

Ο ασκητής επίστεψε στο όραμα και στον λογισμό του. Και επλανήθη.

Και εσώθη, μόνο χάρις στις προσευχές των αδελφών της Μονής του.

Να ειπείς λοιπόν, πάτερ, στην κοπέλα αυτή, όταν θα παρουσιασθή η νεκρή φιλενάδα της και θα της ξαναειπεί ότι προσεύχεται γι’ αυτήν στον Θεό, να της απαντήσει: «Δεν μπορώ να σε πιστεύσω! Να φύγεις από μπροστά μου! Δεν θέλω να μου ξαναεμφανισθής. Γιατί εγώ είμαι αμαρτωλή, ανάξια να προσεύχονται για μένα άγιοι».

Και να αρχίσει να παρακαλεί τον Κύριο θερμά, να την φυλάξει από τέτοια οράματα!

Μήπως της λέει ο λογισμός της, ότι είναι ενάρετη και ζει με ευσέβεια;

Να της το τονίσεις: Ότι αν έχει τέτοιους λογισμούς, γι’ αυτό την πειράζει ο διάβολος. Οι άγιοι εθεωρούσαν τον εαυτό τους αμαρτωλό. Με την ταπείνωση ευαρέστησαν τον Θεό. Το ότι η πεθαμένη κοπέλα εμφανίζεται μέσα σε φως και με ουράνια λαμπρότητα, δεν λέει τίποτε!

 

Από το βιβλίο, «Στάρετς Ιωσήφ», έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως.