Η ταπείνωση του αγίου Γρηγορίου Πάπα Ρώμης του Διαλόγου

12 Μαρτίου 2022

Άγιος Γρηγόριος Πάπας Ρώμης ο Διάλογος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Διήγηση του αββά Ιωάννη του Πέρση για τον άγιο πάπα Γρηγόριο*

Επισκεφτήκαμε στα Μονίδια τον αββά Ιωάννη τον Πέρση και μας διηγήθηκε για το μέγα Γρηγόριο, τον μακαριότατο επίσκοπο Ρώμης, τα εξής:

«Πήγα στη Ρώμη, να προσκυνήσω τους τάφους των αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Και μια μέρα, καθώς έστεκα στο μέσο της πόλεως, βλέπω τον πάπα Γρηγόριο, ο όποιος επρόκειτο να περάσει από κοντά μου.

Σκέφτηκα λοιπόν να του βάλω μετάνοια.

Όταν όμως με είδαν οι της ακολουθίας του, άρχισαν καθένας απ’ αυτούς να μου λέει:
– Αββά, μη βάζεις μετάνοια.

Εγώ τότε, αγνοούσα γιατί μου το λένε. Νόμισα όμως ότι είναι άπρεπο να μη βάλω σ’ αυτόν μετάνοια.

Μόλις λοιπόν βρέθηκε κοντά μου ο πάπας και είδε ότι πήγαινα να βάλω μετάνοια, στο όνομα του Κυρίου, αδελφοί, πρώτος έβαλε στη γη μετάνοια και δεν σηκώθηκε, μέχρι που σηκώθηκα πρώτος εγώ.

Τότε με ασπάστηκε με πολλή ταπεινοφροσύνη και μου έδωσε με το χέρι του τρία χρυσά νομίσματα παραγγέλοντας να μου δοθεί και ράσο και τα αναγκαία μου όλα.

Δόξασα λοιπόν το Θεό που του χάρισε τέτοια ταπείνωση προς όλους κι ελεημοσύνη και αγάπη».

* Άγιος Γρηγόριος ο Α’ ο Μέγας πάπας Ρώμης, ο Διάλογος (590-604) με λαμπρό ποιμαντικό, ιεραποστολικό και συγγραφικό έργο. Η μνήμη του τιμάται στις 12 Μαρτίου.

Απόσπασμα από το «Λειμωνάριον» του Ιωάννου Μόσχου. Εισαγωγικά, μετάφραση, σχόλια Μοναχού Θεολόγου. Το βιβλίο περιλαμβάνεται στη σειρά «Άνθη της ερήμου», αρ. 17, έκδοση Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους 1983.