Ποιμαντική επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας σε Κονγκό, Κινσάσα και Κανάνγκα

8 Μαρτίου 2022

Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στο πλαίσιο της ποιμαντικής επίσκεψής του στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στις Ιερές Μητροπόλεις του Αλεξανδρινού Θρόνου, Κινσάσα και Κανάνγκα, σήμερα το πρωί εντός της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας ανακοίνωσε τον διορισμό δύο νέων Πατριαρχικών Επιτρόπων στις νεοσύστατες Επισκοπές Κισανγκάνι και Γκόμα.

Πρόκειται για τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Πολύκαρπο Διαμαντόπουλο, διορισθέντα ως Πατριαρχικό Επίτροπο της Επισκοπής Κισανγκάνι και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Τιμόθεο Ντούμπα, διορισθέντα ως Πατριαρχικό Επίτροπο της Επισκοπής Γκόμα.

Ο Μακαριώτατος κατά την ομιλία του απευθυνόμενος προς τους νέους Πατριαρχικούς Επιτρόπους τόνισε: «Σήμερα παιδιά μου, από την νέα θέση που σας αναθέτει ο Πατριάρχης σας, καλείσθε να διακονήσετε τον παλαίφατο Θρόνο του Αγίου Μάρκου. Όπως είπε και ο Ιεραπόστολος των Εθνών, ο Μέγας Παύλος, το πολύτιμο σκεύος του Χριστού, έτσι κι εγώ δεν έχω να σας δώσω ούτε χρυσό, ούτε άργυρο αλλά την αγάπη και την ευλογία του Ιησού Χριστού, για να κυβερνά και να κατευθύνει την ζωή και το έργο σας».

Ωσαύτως, διόρισε ως Πρωτοσύγκελο της Ι. Μ. Κινσάσα τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Γεράσιμο Μπελέσι και ως Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο τον Πρεσβύτερο κ. Κλαύδιον Μπάι.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης ευχαρίστησε θερμότατα την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου και τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο π. Εφραίμ, ο οποίος θα ανεγείρει εξ ολοκλήρου Ιερό Ναό στην Επισκοπή Γκόμας. Ο Πατριάρχης ανακοίνωσε πως θα αφιερωθεί προς τιμήν του νέου Οσίου Ιωσήφ τον Ησυχαστού και εις μνημόσυνον αιώνιον του οσίου Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού.