Προσβάσιμη σελίδα

Χερουβικόν Ανθίμου Αρχιδιακόνου ήχ. α΄ (Πρωτοψ. Νικόλαος Στάθης)

Ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγ. Θεοδώρων Συκεών Νικόλαος Στάθης ερμηνεύει τον Χερουβικό ύμνο σε ήχο α΄και μέλος Ανθίμου Αρχιδιακόνου. Πρόκειται για μέλος που εκδόθηκε από το  Χαρ. Καρακατσάνη.

Ο Αρχιδιάκονος Άνθιμος (Λιάπης) γεννήθηκε στη Μαγνησία της Εφέσου το έτος 1794, γι’ αυτό και απεκαλείτο Εφεσιομάγνης. Υπήρξε μαθητής Γεωργίου του Κρητός και αργότερα μαθητής των τριών μεγάλων διδασκάλων και εφευρετών της νέας μουσικής σημειογραφίας. Από πολύ νωρίς ανεμείχθη στα πάσης φύσεως επαναστατικά κινήματα προκαλέσας το μίσος των Τούρκων, γι’ αυτό και διέφυγε στην Ελλάδα όπου μετά από περιπέτειες έφτασε στο Μεσολόγγι, μετά την Ηρωικήν Έξοδον της Πόλεως. Ανεχώρησε αμέσως για την Ιθάκη για να επιστρέψει το έτος 1832 και πάλι στο Μεσολόγγι όπου παράμεινε μέχρι του θανάτου του.

Αρχικά διορίσθηκε ως νεωκόρος και αργότερα ως Α/ψάλτης στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου (1837) όπου για 40 και πλέον έτη υπηρέτησε μέχρι του θανάτου του (27-12-1879).

Υπήρξε μεγάλη μορφή της ψαλτικής τέχνης, πολύ μορφωμένος, άριστος αγιογράφος και ποιητής, γι’ αυτό συγχρόνως ανέλαβε και τα καθήκοντα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Χαρακτηριστικό είναι το γράμμα του προς τον Αλή Πασά (1820) το οποίο όταν διπλώνεται αλλάζει εντελώς το νόημά του. Οι αγιογραφίες του, κοσμούσαν πολλούς Ιερούς Ναούς της περιοχής και πρόσφατα ευρέθησαν τρεις εικόνες στο Ιστορικό Ναΐδριο της νήσου «Κλείσοβα» στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και φυλάσσονται έκτοτε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.

Πλήρη βιογραφία του δημοσίευσε, μετά από έρευνες πολλών ετών, ο Α/ψάλτης και μουσικοδιδάσκαλος κ. Γιάννης Δακαλάκης στο εκδοθέν βιβλίο του με τίτλο ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ (ΕΦΕΣΙΟΜΑΓΝΗΣ) ο ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ και η Βυζαντινή Μουσική Σχολή της ΑΙΤΩΛΙΑΣ 1837 – 1991 και περιλαμβάνει συγχρόνως βιογραφίες και όλων των Ιεροψαλτών της περιοχής από Ανθίμου μέχρι το έτος 1991.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Τροπάριον Κασσιανής υπό Χαρ. Ταλαιδώρου, (Πάρης Γκούνας, Άρχων Υμνωδός της Μ.Χ.Ε.)
«Η παιδεία του Θεού είναι η μαθητεία στον Θεό και η εφαρμογή του Θελήματός του»
«Ότε οι ένδοξοι μαθηταί», μέλος αργόν (Βατοπαιδινός χορός)
Λόγος και Μέλος: Μεγάλη Τρίτη
«Σε τον της Παρθένου Υιόν», Ιδιόμελο Μ. Τετάρτης (Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος)