Προσβάσιμη σελίδα

Χερουβικόν Θ. Φωκαέως ήχ. πλ. α΄ μέλος «αργόν» (Πρωτοψ. Νικόλαος Στάθης)

Ο Θεόδωρος Φωκαέας θεωρείται ένας εκ των μεγάλων μουσικοδιδασκάλων του 19ου αι.  Γεννήθηκε στη Φώκαια της Ιωνίας, ήταν υιός Παράσχου ιερέως και σπούδασε αρχικά την μουσική κοντά στον Γεώργιο τον Κρήτα. Εν συνεχεία μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη όπου δρα και σταδιοδρομεί γενόμενος μαθητής των μεγάλων δασκάλων και εφευρετών της Νέας Μεθόδου του 1814, Γρηγορίου Πρωτοψάλτου και Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος. Το κύριο έργο ήταν η επιμέλεια και έκδοση βασικών μουσικών βιβλίων, μια ανάγκη που προκλήθηκε και από την νέα μέθοδο μουσική γραφής του 1814. Το μελοποιητικό του έργο είναι εξίσου σημαντικό.

Έχει συνθέσει  τα γνωστά σύντομα Ανοιξαντάρια σε ήχο πλ δ΄ τα οποία είναι σε ιδιαίτερη χρήση έως σήμερα. Επίσης συνέθεσε τους Πολυελέους: Εξομολογείσθε τω Κυρίω σε ήχο δ΄ (λέγετος), Λόγον αγαθόν σε ήχο βαρύ τετράφωνο  και δεύτερη εκδοχή σε ήχο πλ δ΄ (με Θεοτοκίον το περίφημο «Δέσποινα πρόσδεξαι» που ψάλλεται τακτικά σε αγιορείτικες αγρυπνίες), Δοξολογίες σε διάφορους ήχους, Χερουβικά κατ’ ήχον σε δύο στάσεις, αργά και σύντομα, καθώς επίσης  και Κοινωνικά των Κυριακών κατ’ ήχον αργοσύντομα.

Ο Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων Συκεών ψάλει το αργό χερουβικό του δημοφιλούς και αγαπημένου μελοποιού πολλών ψαλτών μέχρι σήμερα Θεοδώρου Παπαπαράσχου του Φωκαέως αποδίδοντας υποδειγματικά τις ρυθμοτονικές θέσεις και τα τόσο απαιτητικά ηχοχρώματα του μέλους του πλ. α΄ήχου.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Μεγάλη Παρασκευή
Λόγος και Μέλος: Μεγάλη Τετάρτη
Ευλογητάρια της Μ. Παρασκευής (Άρχων Πρωτοψ. Παν. Νεοχωρίτης)
Εγκώμια Επιταφίου Θρήνου, μέλος Γ. Ραιδεστηνού (Χορός Ψαλτών «Συνηχούντες»)
«Εξέδυσαν με τα ιμάτιά μου» Ιδιόμελο Μ. Παρασκευής (τ. Άρχων Πρωτ. Λεωνίδας Αστέρης)