Ο άγιος Θαλλέλαιος και ο σκληρός χριστιανός

20 Μαΐου 2022

Άγιος Θαλλέλαιος ο θαυματουργός. (Εικόνα από http://armenisths.blogspot.com).

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Ο άγιος Θαλλέλαιος ο οποίος ζούσε με πολλή αγάπη, φιλανθρωπία και ακτημοσύνη περιποιόταν με τα χέριά του τις πληγές των αρρώστων και γι’ αυτό αξιώθηκε να λάβει τα χαρίσματα των Αποστόλων.

Έτσι κήρυττε αφ’ ενός με παρρησία τον Χριστό και αφ’ ετέρου γιάτρευε πλέον τους ανθρώπους χωρίς ιατρικά έμπλαστρα από κάθε αρρώστια.

Η μόνη έγνοιά του ήταν να φέρει τους θεραπευμένους στην ευσέβεια, να κάνει τους ειδωλολάτρες χριστιανούς. Για τον λόγο αυτό δεν έκανε καμία διάκριση μεταξύ πιστών και απίστων, αλλά θεράπευε τους πάντες.

Έτσι, όσοι προσέτρεχαν σ’ αυτόν λάμβαναν διπλή την ιατρεία. Ψυχική και σωματική!

Όλους τους ευσπλαγχνιζόταν και τους συμπαθούσε εξ ίσου παρακαλώντας με θέρμη τον Θεό διά μεν τους χριστιανούς να μετανοήσουν και να διορθώσουν τα σφάλματά τους, για τους δε ειδωλολάτρες να εγκαταλείψουν την πλάνη μέσα στην οποία ζούσαν και να πιστέψουν στον Χριστό.

Για τον λόγο αυτό έλεγχε εκείνους τους χριστιανούς οι οποίοι δεν συμπαθούσαν τους άπιστους στις συμφορές και τις αρρώστιες τους.

Κάποτε όταν είδε έναν πιστό χριστιανό ο οποίος ήταν οργισμένος εναντίον ενός ειδωλολάτρη και χαιρόταν, μάλιστα, για τη δυστυχία του στενοχωρήθηκε πολύ και τον έλεγξε πολύ για την σκληρότητά του και του είπε:
– Δεν πρέπει να χαίρεσαι, αδελφέ, για το κακό του αδελφού σου, διότι οι συμφορές και τα πάθη είναι κοινά σε όλους και δεν γνωρίζει κανείς τι μπορεί να πάθει μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο σκληρόκαρδος χριστιανός είπε στον άγιο Θαλλέλαιο πως:
– Καλύτερα να πεθάνουν το συντομότερο οι ασεβείς παρά να ζουν, διότι δεν προσφέρουν καμία ωφέλεια εάν ζουν, αφού γέρασαν στην ασέβεια και σε όλα τα κακά.

Ο μακάριος Θαλλέλαιος απάντησε σ’ αυτόν λέγοντάς του:
– Εμείς, αδελφέ μου έχουμε εντολή από τον Κύριο μας να προσευχόμαστε για το καλό των εχθρών μας και όχι να χαιρόμαστε για τα κακά και τις συμφορές που τους συμβαίνουν. Διότι με τον τρόπο αυτό εξασθενούμε την απιστία τους και με την συμπάθεια και την φιλευσπλαχνία τους φέρνουμε στην ευσέβεια.

Με αυτόν τον λόγο και άλλους πολλούς κατάφερε να μαλακώσει την καρδιά εκείνου του σκληρού χριστιανού και κατάφερε ο άγιος να γίνει εύσπλαχνος άνθρωπος.

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Εκκλησίας», μήνας Μάιος, τόμος ε’.