Προσβάσιμη σελίδα

O καθορισμός της χρονικής αγωγής των εκκλησιαστικών μελών σύμφωνα με τη θεωρητική διδασκαλία της Νέας Μεθόδου»

Το Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής τού Δημοτικού Ωδείου Λάρισας «Χορός Αγγελικός, η Ακαδημία Ψαλτικής Ειρμός και οι συνεργάτες και μαθητές τού Δασκάλου Ψαλτικής Vladimir Simic, διοργανώνουν το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 και ώρα 15.00 με 17.00 το 9ο Διαδικτυακό Σεμινάριο Ψαλτικής Τέχνης και Μελοποιΐας με θέμα «Ὁ καθορισμός τῆς χρονικῆς ἀγωγῆς τῶν ἐκκλησιαστικῶν μελῶν σύμφωνα μέ τη θεωρητική διδασκαλία τῆς Νέας Μεθόδου».

Στο παρόν σεμινάριο παρουσιάζονται με τρόπο αναλυτικό οι πληροφορίες που διαθέτουμε για τη χρονική αγωγή των εκκλησιαστικών μελών, τόσο κατά την περίοδο εφαρμογής της παλαιάς μεθόδου, όσο και μετά την καθιέρωση της νέας μεθόδου.

Παρουσιάζονται και εξετάζονται οι διαθέσιμες θεωρητικές συγγραφές και οι πληροφορίες για την εφαρμογή των χρονικών αγωγών μέσα από την προφορική πατριαρχική παράδοση, ενώ παρέχονται ηχητικά παραδείγματα εφαρμογής τους από σημαίνουσες ψαλτικές προσωπικότητες.

Παράλληλα θα εξετασθούν και θα τεθούν σε διάλογο συναφή θέματα, όπως σχόλια στη χρονική αγωγή συγκεκριμένων μελών, χρονική αγωγή και διαμόρφωση της ακολουθίας, χρονική αγωγή και αισθητική της Λατρείας κ.τ.λ.
Εἰσηγητής είναι ο Μιχαήλ Στρουμπάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Σταυροφόρων) Ηρακλείου Κρήτης.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάνκαι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον παρακάτω σύνδεσμο: ΕΔΩ

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Χερουβικόν ήχος πλ.α΄ | Κωνσταντίνου Πρίγγου
Λόγος και Μέλος: Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζαχάρου) Έσσεξ: Ομιλήματα Τεσσαρακοστής (B')
Λόγος και Μέλος: Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζαχάρου) Έσσεξ: Ομιλήματα Τεσσαρακοστής (Α')
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης)
Λόγος και Μέλος: Περιμένοντας την Ανάσταση - Εισαγωγή στο Θείο Δράμα