Άγιος Παντελεήμων, Εμφάνιση σ’ αυτόν που έχασε τον δρόμο, τον καθοδηγεί και εξαφανίζεται!

27 Ιουλίου 2022

Άγιος Παντελεήμων.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ήταν κάποιος που ήθελε να πάει στο Μοναστήρι, γιατί είχε ακουστά για τον Άγιο Παντελεήμονα και για τον πατέρα Σίμωνα [τον Ιερομόναχο, π. Σίμωνα Αρβανίτη, Κτήτορα και Ηγούμενο Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Πεντέλης].

Ξεκίνησε να πάη. Βγήκε στην Κηφισιά.

Προχωρούσε με τα πόδια, δεξιά-αριστερά, δεν έβλεπε άνθρωπο κανένα.

Στο βουνό ψηλά είδε ένα παιδάκι μέχρι δώδεκα με δέκα πέντε χρονών με πέντε ή έξι προβατάκια.

Όταν έφτασε κοντά το ρώτησε:
– Παιδάκι μου, θέλω να πάω στον Άγιο Παντελεήμονα. Μήπως ξέρεις από πού θα πάω;
– Α! όχι από εκεί. Δεν πας καθόλου καλά, του είπε, από δω. Θα πάμε μαζί, διότι και εγώ εκεί μένω. Έχω αυτά τα προβατάκια και κάθομαι και τα φυλάω.

Αφού προχωρήσανε σ’ ένα σημείο φάνηκε το μοναστήρι και του λέει:
– Βλέπεις αυτά εκεί επάνω ψηλά; Εκεί είναι ο Άγιος Παντελεήμονας που θα βρης τον πατέρα Σίμωνα.

Γύρισε ο άνθρωπος να δη εκεί που του έδειχνε το παιδί. Ξαναγύρισε να δη το παιδί και είχε εξαφανιστή κι’ αυτό και τα πρόβατα.

Όταν πήγε στον Γέροντα, εκείνος του λέει:
– Παιδί μου, στο δρόμο ολιγοπίστησες και σκέφτηκες να γυρίσης πίσω διότι δεν εύρισκες τον δρόμο. Αλλά ο Άγιος Παντελεήμονας παρουσιάστηκε μικρό παιδί και ήρθε να σε οδηγήση να φτάσης μέχρις εδώ. Τα πρόβατα που είδες είναι οι μοναχοί που βρίσκονται εδώ. Εδώ είναι το θεραπευτήριό μου. Εδώ είναι το νοσοκομείο του Αγίου Παντελεήμονα. Εδώ θα ‘ρθήτε για να θεραπευτήτε και να σηκωθήτε. Αλλά πρώτα να εξομολογθήτε και να καθαρίσετε την ψυχή σας για να δήτε την υγεία και ό,τι ζητάτε. Πας στη σχολή για ιερέας;

Του λέει:
– Ναι.
– Αλλά δεν θα γίνης Ιερέας. Την σχολή θα την βγάλης, αλλά ιερέας δεν θα γίνης. Θα πας και θα πιάσης δουλειά και θα γίνης υπάλληλος στην Τράπεζα.

Το παλικάρι δεν το πίστεψε στην αρχή. Ήρθε ο καιρός και δεν έγινε Ιερέας. Και τώρα είναι υπάλληλος στην Τράπεζα Ιονική και Λαϊκή στο Περιστέρι.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μοναχού Ζωσιμά, «Ιερομόναχος Σίμων Αρβανίτης (1901-1988), Η ζωή και το έργο του», Αθήναι.