Άγιος Συμεών ο διά Χριστόν σαλός, Το τερατούργημα που έκανε στον φίλο και βιογράφο του!

21 Ιουλίου 2022

Άγιος Συμεών ο διά Χριστός σαλός. Εικονογράφηση Χαράλαμπος Επαμεινώνδας.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ακούστε το τερατούργημα που έκανε ο άγιος Συμεών ο διά Χριστόν σαλός για τον φίλο και βιογράφο του, διάκονο Ιωάννη.

Κάποιοι κακούργοι σκότωσαν έναν άνθρωπο και τον έριξαν μέσα στο σπίτι του διάκου από το παράθυρο. Όταν βρήκαν τον νεκρό στο σπίτι του θεοφιλέστατου διακόνου, πίστεψαν όλοι ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος.

Για τον λόγο αυτό ο άρχοντας έδωσε εντολή να τον κρεμάσουν.

Καθώς, λοιπόν, οδηγούσαν τον διάκο δεμένο στην αγχόνη αυτός δεν έλεγε τίποτε άλλο από, «Ο Θεός του σαλού ας με βοηθήσει».

Θέλοντας ο Θεός να τον σώσει από την άδικη αυτή τιμωρία έστειλε έναν άνθρωπο στον άγιο Συμεών και του είπε:
– Κακομοίρη σαλέ, αυτήν την στιγμή οδηγούν τον φίλο σου τον διάκο Ιωάννη στην αγχόνη για να τον κρεμάσουν. Να ξέρεις, πως αν αυτός πεθάνει, θα πεθάνεις και συ από την πείνα σε λίγες μέρες, γιατί κανένας άλλος δεν σε νοιάζεται, όπως αυτός.

Του ανέφερε, μάλιστα, και την πανουργία με την οποία παγίδευσαν οι κακούργοι τον φίλο του.

Τότε ο άγιος πήγε αμέσως στο κελλί του, δηλαδή στον μυστικό τόπο που συνήθως προσευχόταν. Το μέρος αυτό δεν τον γνώριζε κανείς εκτός από τον φίλο του τον διάκονο.

Εκεί, αφού γονάτισε παρακαλούσε τον Θεό να γλυτώσει τον δούλο του από τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε.

Έτσι, οικονόμησε ο Θεός να φανερωθούν αμέσως ποιοι ήταν οι δολοφόνοι και να μην πεθάνει άδικα ο δίκαιος. Γιατί, μόλις πήγαν τον διάκο στην αγχόνη έφτασαν τρεις καβαλάρηδες τρέχοντας οι οποίοι διέταξαν τους δήμιους να τον αφήσουν ελεύθερο γιατί βρέθηκαν οι πραγματικοί δολοφόνοι.

Μετά την παράδοξη σωτηρία του ο διάκος έτρεξε στον μυστικό τόπο που ήξερε ότι προσευχόταν ο άγιος Συμεών. Βλέποντάς τον από μακριά τρόμαξε, αφού η προσευχή του έβγαινε από το στόμα του σαν σφαίρες φωτιάς που ανέβαιναν στον ουρανό. Γύρω του δε ήταν σαν κλίβανος πυρός ο οποίος έκαιγε, ενώ ο άγιος βρισκόταν στο μέσον της φωτιάς προσευχόμενος!

Για τον λόγο αυτό δεν τόλμησε να τον πλησιάσει μέχρι που τέλειωσε την προσευχή του.

Τότε ο άγιος Συμεών έστρεψε το βλέμμα του προς αυτόν και του είπε:
– Αυτός ο πειρασμός σου συνέβη γιατί χθες ήλθαν στο σπίτι σου δύο φτωχοί και σου ζήτησαν ελεημοσύνη, αλλά εσύ παρόλο που είχες δεν τους έδωσες και τους έδιωξες. Μην νομίζεις πως εκείνα που δίνεις είναι δικά σου, ολιγόπιστε. Ο Κύριος λέγει, ότι όποιος δίνει ελεημοσύνη, θα απολαμβάνει σ’ αυτόν τον κόσμο εκατονταπλάσια από αυτά που έδωσε και αιώνια ζωή στον μέλλοντα. Λοιπόν, εάν πιστεύεις δίνε όσα μπορείς, εάν δεν δίνεις είναι ολοφάνερο πως είσαι άπιστος.

Αυτά και άλλα ψυχωφελή είπε ο άγιος στον Διάκονο Ιωάννη ο οποίος, αφού τον ευχαρίστησε για την διάσωσή του, επέστρεψε στο σπίτι του χαρούμενος.

Η μνήμη του τιμάται στις 21 Ιουλίου

 

Διασκευή από τον Μεγάλο Συναξαριστή της Εκκλησίας, μήνας Ιούλιος, τόμος ζ.