Άγιος Θύρσος, Θαυματούργησε αμέσως!

23 Ιουλίου 2022

Άγιος Θύρσος ή Θέρισσος Επίσκοπος Καρπασίας Κύπρου ο Αναχωρητής.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Κάποιος χριστιανός, κατά τις αρχές του δεκάτου ογδόου αιώνος, από το Καρπάσι (Ριζοκάρπασον) έπαθε λεύκωμα το ένα του μάτι και δεν έβλεπε καθόλου.

Και μη έχοντας τι να κάμη ο φτωχός εκείνος χριστιανός, έκαμε προσφορές και κεριά και θυμίαμα και επροσκάλεσεν έναν ιερέα, και επήγαν και έκαμαν την λειτουργίαν το πρωί, διότι επήγαν από την νύκταν εκεί [στον ναό του αγίου στην Γιαλούσα όπου υπάρχει και θαυματουργό αγίασμα για οφθαλμολογικά και δερματολογικά προβλήματα].

Και το πρωί όταν ετελείωσεν η λειτουργία, εκαβαλλίκεψαν πάνω στα ζώα τους και επορεύοντο προς το χωριό τους το Καρπάσι.

Όταν επλησίασαν κοντά στο γεφύρι που περνούσε ο χείμαρρος, του ήρθε σαν ολιγοψυχία και σήκωσεν το ρούχο που ήταν σκεπασμένο το μάτι του.

Και, ω της του Αγίου ταχείας θαυματουργίας!

Τα μάτια του έβλεπαν και τα δύο καλά και καθαρά όπως και πριν που ήταν υγιής, κι εδόξασε τον Θεόν και ευχαρίστησε τον Άγιον.

Και πολλά άλλα θαύματα έκαμε μετέπειτα, έως της σήμερον, εκεί εις την εκκλησίαν του και προ παντός εθεράπευσε πολλών ανθρώπων τους σκανθάρους [μυρμηγκιές] από τα χέρια και τα πόδια τους, με το λίγο αγίασμα που επλένοντο.

[…]

Η εκκλησία του Αγίου ευρίσκεται σήμερα κατεχόμενη από τους βαρβάρους Τούρκους και αλειτούργητη μένει εδώ και πολλά χρόνια.

Διά πρεσβειών του Αγίου Θύρσου και πάντων των εν Κύπρω Αγίων ελευθερώσει ο Θεός τον τόπον τούτον των αγίων προγόνων μας. Αμήν.

Η μνήμη του Αγίου Θύρσου του Αναχωρητή γιορτάζεται στις 23 Ιουλίου.

 

 

Από το βιβλίο του Μοναχού Βλασίου Σταυροβουνιώτη, «Πατερικόν της νήσου Κύπρου, (Άγιοι Ασκητές και Σπήλαια της Κύπρου)», γ’ έκδοση, Θεσσαλονίκη.