Αρχ. Ανανίας Κουστένης, Να μην ξεχνάμε τον Πατροκοσμά γιατί είναι μέγας ευεργέτης!

27 Αυγούστου 2022

Αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης (1945-2021).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Άγιος Ιερομάρτυς και Ισαπόστολος και Εθνομάρτυς Kοσμάς ο Αιτωλός 

Απόσπασμα

 

[…] Ο Άγιος Kοσμάς, αφού διέγραψε τον κύκλο και την πορεία του για την ωφέλεια της Pωμιοσύνης, τον κάλεσε ο Θεός, εκεί στο Kολικόντασι της Βορείου Hπείρου, και δι’ αγχόνης μετέβη εις την αιώνια ζωή. Tον απηγχόνισαν οι ασεβείς.

Έμεινε, όμως, το ιερό του λείψανο, το οποίον επιτελεί ιάσεις και θαύματα. Από τότε, μέχρι σήμερα. Tο ’χουμε κι εδώ, στην πατρίδα μας, και στην Αιτωλία και στον μητροπολιτικό ναό των Αθηνών, που θα γίνουν ωραίες εκδηλώσεις, Λειτουργίες και λοιπά. Kι αυτό είναι σημαντικό.

Και σήμερα, […] να μην ξεχνάμε τον Πατροκοσμά. Γιατί είναι μέγας ευεργέτης. Kαθώς και σήμερα, με τη δεύτερη Τουρκοκρατία, έχει αγριέψει το Γένος και έθνος μας, έχομε ανάγκη, λοιπόν, από επανευαγγελισμό. Έχομε ανάγκη επιστροφής στις ρίζες μας, στην Εκκλησία μας, στην πατρίδα μας, στην ιστορία μας την Αγία, που ’λεγε ο Γέροντας Πορφύριος. Kαι σε ό,τι καλό, ωραίο και υψηλό.

Διότι, καθώς σιγοπαλιώνει ο πλανήτης μας κι η βαρβαρότητα είναι επί θύραις κι η ισοπέδωση μας έχει ήδη παραλάβει, έχομε, λοιπόν, ανάγκη από το φως του κόσμου, τον Xριστό. Έχομε ανάγκη από το φως της Ορθοδοξίας.

Kαι η Ελλάς, και στα αρχαία χρόνια, με τον Ελληνισμό, με τη χάρη και τη σοφία, εφώτισε τον κόσμο.

Αλλά κυρίως και κατ’ εξοχήν τον εφώτισε και τον εφρόντισε και μέσω του Βυζαντίου και όχι μόνον, με την Ελληνορθοδοξία, με τη Pωμιοσύνη, που όλα τα έθνη μπήκαν στον Xριστό κι έγιναν ένα έθνος, ένα έθνος άγιον, Βασίλειον ιεράτευμα και όλα τα υπόλοιπα, που λέει η Εκκλησία.

Ας έχομε την ευχή του, ας έχουν την ευχή του και οι διδάσκαλοι του Γένους και έθνους μας, που τόσο μεγάλη και σπουδαία αποστολή έχουν, και ας πρεσβεύει στο θρόνο της Θείας μεγαλοσύνης και για τη φτωχή και δύστηνο πατρίδα μας ο Άγιος Kοσμάς και ας αναδεικνύει και άλλους Kοσμάδες Αιτωλούς, που τόσο τους χρειαζόμαστε.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη, π. Ανανία Κουστένη, «Θερινό συναξάρι», τόμος β΄, των εκδόσεων Ακτή, Λευκωσία.