Αββάς Μωυσής, Έλα στην αληθινή υπακοή, όπου υπάρχει ταπείνωση, δύναμη, χαρά, υπομονή, μακροθυμία, φιλαδελφία, κατάνυξη, αγάπη!

28 Αυγούστου 2022

Ο άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Είπε ο αββάς Μωυσής:
– Η δύναμη αυτών που θέλουν ν’ αποκτήσουν τις αρετές, εδώ φαίνεται: «Αν πέσουν, να μη λιποψυχήσουν, αλλά να προσπαθήσουν πάλι».

***

Είπε ο αββάς Μωυσής:
– Ο μοναχός που έχει πνευματικό πατέρα, δεν έχει όμως υπακοή και ταπείνωση, και αυτόβουλα νηστεύει ή κάνει οτιδήποτε άλλο που θεωρεί καλό, δεν θ’ αποκτήσει ποτέ καμιάν αρετή ούτε ξέρει τι είναι μοναχός.

***

Είπε ο αββάς Μωυσής σ’ έναν αδελφό:
– Έλα, αδελφέ μου, στην αληθινή υπακοή, όπου υπάρχει ταπείνωση, όπου υπάρχει δύναμη, όπου υπάρχει χαρά, όπου υπάρχει υπομονή, όπου υπάρχει μακροθυμία, όπου υπάρχει φιλαδελφία, όπου υπάρχει κατάνυξη, όπου υπάρχει αγάπη.

Γιατί όποιος κάνει καθαρή υπακοή, έχει αποκτήσει όλες τις εντολές τον Θεού.

***

Ένας αδελφός ρώτησε τον αββά Μωυσή:
– Τι πρέπει να κάνει ο άνθρωπος σε κάθε πειρασμό που τον βρίσκει η σε κάθε λογισμό που τον σπέρνει ο εχθρός;

Και ο γέροντας αποκρίθηκε:
– Πρέπει να κλαίει μπροστά στην αγαθοσύνη του Θεού για να τον βοηθήσει· και αν παρακαλεί με επίγνωση, σύντομα βρίσκει ανάπαυση. Γιατί είναι γραμμένο: «Εγγύς Κύριος πάσι τοις επικαλουμένοις αυτόν» (Ψαλμ. 144:18) και τα υπόλοιπα.

***

Ο αββάς Μωυσής είπε:
– Αν δεν συμφωνήσει η πράξη με την προσευχή, μάταια κοπιάζουμε.

Τότε κάποιος τον ρώτησε:
– Τι είναι συμφωνία της πράξεως με την προσευχή;

Και είπε ο γέροντας:
– Το να μην κάνουμε πια αυτά, για τα όποια προσευχόμαστε. Γιατί όταν ο άνθρωπος αφήσει τα θελήματά του, τότε συμφιλιώνεται μαζί τον ο Θεός και δέχεται την προσευχή του.

 

Αποσπάσματα από το βιβλίο, «Μικρός Ευεργετινός», έκδοσης της Ιεράς Μονής Παρακλήτου.