Να είσαι πάντοτε έτοιμος για την συνάντηση με τον Θεό και τότε πρόθυμα θα εκτελέσεις το θέλημά του!

23 Αυγούστου 2022

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Αββάς Ησαΐας: Να σκέπτεσαι καθ’ εκάστην σε ποια ζητήματα έφταιξες, και εάν παρακαλέσης με συντριβήν τον Θεόν διά τα σφάλματα αυτά, ασφαλώς ο Θεός θα σου τα συγχωρήση.

Να ανακρίνης πάντοτε τον εαυτόν σου εφ’ όσον ζης, διά να ανακαλύπτης σε τι υστερείς· ασφαλώς τότε δεν θα δοκιμάσης κατά την στιγμήν του θανάτου την φρικτήν αγωνίαν του φόβου εξ αιτίας των σφαλμάτων σου.

Να είσαι πάντοτε έτοιμος διά την συνάντησιν του Θεού και τότε προθύμως θα εκτελέσης το θέλημά του.

Εξέταζε μετά προσοχής καθ’ εκάστην ημέραν ποίον πάθος ηδυνήθης να νικήσης και ποτέ να μη εμπιστευθής εις τον εαυτό σου, ότι δήθεν με τας δυνάμεις σου κατώρθωσες κάτι· διότι ο Θεός σε ελέησε και σου έδωσε την δύναμιν να νικήσης.

Οσάκις, καθ’ εκάστην, εγείρεσαι εκ της κλίνης σου, να ενθυμήσαι, ότι θα δώσης λόγον εις τον Θεόν διά κάθε σου πράξιν, διά κάθε σου λόγον, αλλά και διά κάθε σου σκέψιν ακόμη· τότε δεν θα αμαρτήσης ενώπιον του Θεού, αλλ’ ο φόβος του θα συγκατοική μετά σου.

***

Κάποιο νέος, που ετοιμαζόταν ν’ ακολουθήση τη μοναχική ζωή, πήγε να συμβουλευτή τον αββά Φώτιο, πώς έπρεπε να συμπεριφέρεται στην Αδελφότητα.

Ο σοφός Γέροντας, εκτός απ’ τ’ άλλα, του είπε κι’ αυτά τα ωφέλιμα:
– Απόφευγε, όσο μπορείς, παιδί μου, να δημιουργής θόρυβο γύρω από το όνομά σου.

Μη πης ποτέ, εγώ δεν πηγαίνω στις συνάξεις ή δεν τρώγω στην κοινή τράπεζα των αδελφών την Κυριακή στην αγάπη.

Προσπάθησε να μη ξεχωρίζης από τους άλλους σε τίποτε και κύττα να μιμήσαι τους πιο ευλαβείς. Έτσι θα αποφεύγης τον ανθρώπινο έπαινο και θ’ αποκτήσης ταπεινοσύνη.

 

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Μικρός Ευεργετινός» του Ιερομονάχου Καλλινικού Αγιορείτου.