Ο Αναγνώστης που δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις του Πατριάρχη

15 Σεπτεμβρίου 2022

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Για το μακάριο Γεννάδιο, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, και τον αναγνώστη του Χαρίσιο.

 

Επισκεφτήκαμε το ναό της Αλεξάνδρειας του κοινοβίου Σαλαμά και βρήκαμε εκεί δυο γέροντες. Μας έλεγαν δε ότι είναι της Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Και μας διηγήθηκα για τον μακάριο Γεννάδιο, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ότι τον ενοχλούσαν πολύ για κάποιο κληρικό ο οποίος είχε πολύ κακή ζωή, στο όνομα Χαρίσιο.

Κι όταν έστειλε και τον έφεραν, ο πατριάρχης προσπάθησε να τον νουθετήσει.

Καθώς λοιπόν δεν τον ωφέλησε καθόλου με τη νουθεσία, επέτρεψε και τον τιμώρησε πατρικά και εκκλησιαστικά.

Επειδή λοιπόν κατάλαβε ο πατριάρχης ότι διόλου δεν ωφελείται ο κληρικός, γιατί ασχολιόταν με φόνους και μαγείες, στέλνει κάποιο από τους αποκρισάριους [ο αγγελιοφόρος] στο ναό του αγίου Ελευθερίου, γιατί ήταν αναγνώστης εκεί ο Χαρίσιος, και του είπε:
«Πες στον άγιο Ελευθέριο: Ο στρατιώτης σου άγιε Ελευθέριε, κάνει πολλές αμαρτίες και ή διόρθωσε τον ή απόκοψε».

Ήρθε λοιπόν ο αποκρισάριος στο ναό του αγίου μάρτυρα Ελευθερίου και, στέκοντας μπροστά στο θυσιαστήριο και βλέποντας προς την κόγχη, σηκώνει το χέρι του και λέει στο μάρτυρα:
«Σου μηνά, άγιε μάρτυρα του Χριστού, ο πατριάρχης Γεννάδιος μ’ εμένα τον αμαρτωλό: Ο στρατιώτης σου κάνει πολλές αμαρτίες· ή διόρθωσε τον ή απόκοψε».

Και την άλλη μέρα βρέθηκε με τους νεκρούς ο εργάτης των κακών. Κι όλοι έμειναν έκπληκτοι και δόξασαν το Θεό.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο, Ιωάννου Μόσχου, «Λειμωνάριον», της σειράς Άνθη της ερήμου 17, έκδοσης Ιερά Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους 1983. Εισαγωγικά, μετάφραση, σχόλια Μοναχός Θεολόγος.