Οσία Δομνίκα, Η πλουσιοπάροχη δόξα που απέκτησε!

11 Σεπτεμβρίου 2022

Αγία Δομνίκη ή Δομνίκα.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Κάποτε μία κυρία, που ανήκε στην περιφανή τάξη των συγκλητικών, την επισκέφθηκε [την οσία Δομνίκα] για να την ευλογήσει. Επειδή ήταν πολύ ωχρό το πρόσωπό της και πολύ καταβεβλημένο όλο της το σώμα, όταν ρωτήθηκε ποια ήταν η αιτία της ανωμαλίας και της ταλαιπωρίας της, έλεγε ότι υποψιαζόταν τους υπηρέτες του σπιτιού της, ότι εξαιτίας του κακού χαρακτήρα της κάποιος απ’ αυτούς την δηλητηρίαζε και την έβλαπτε.

Αυτόν η οσία με την προσευχή της τον ξεσκέπασε κι ήταν ο προϊστάμενος όλου του υπηρετικού προσωπικού του σπιτιού.

Αφού τον πήρε ιδιαιτέρως, τον ήλεγξε πολύ, τον επιτίμησε με παιδαγωγικό τρόπο, τον συμβούλευσε σαν μητέρα και συνετέλεσε από κει και πέρα να διορθωθεί, αλλά και από την κυρία του πήρε εγγυήσεις, αφού τη συμβούλευσε με δεσποτικά παραγγέλματα, ποτέ κακό αντί για κακό να μην ανταποδίδει.

Έτσι όταν άνοιξαν το μαξιλάρι που χρησιμοποιούσε, βρέθηκαν μέσα κάποια μεταλλικά ελάσματα με περίεργες γραμμές, που είχαν χαραχθεί με σατανική πανουργία.

Αφού γλίτωσε απ’ αυτό το μαρτύριο η γυναίκα, ευχαρίστησε κατάλληλα τον Σωτήρα Θεό και τη θεόπνευστη δούλη του.

Και τον δράστη, αφού του έδωσε διπλάσια από πριν δώρα, με χαρά τον αποχαιρέτησε σύμφωνα με τη συμβουλή και την προτροπή της μεγάλης.

Όχι μόνο με θαύματα, με προγνώσεις, με θεραπείες έγινε διάσημη η περιβόητη αυτή θαυματουργή, αλλά και με εξαίσιες αποκαλύψεις και θείες ελλάμψεις και ασυνήθιστες οπτασίες απέκτησε την πλουσιοπάροχη δόξα.

Η μνήμη της οσίας Δομνίκας ή Δομνίκης τιμάται στις 8 Ιανουαρίου.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημητρίου Τσάμη, «Μητερικόν», τόμος β’, των εκδόσεων της Αδελφότητας η «Αγία Μακρίνα».