Όσιος Ιερόθεος Ιβηρίτης, Όταν τον συκοφάντησαν δόλια…

13 Σεπτεμβρίου 2022

Άγιος Ιερόθεος ο Ιβηρίτης (1686-1745). Φορητή εικόνα Ι.Μ. Ιβήρων 20ός (αι.).

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Όταν ήταν νέος Μοναχός ο όσιος Ιερόθεος ο Ιβηρίτης, κάποιος φιλοκατήγορος Μοναχός κατέκρινε φθονερά, με κακεντρέχεια και δολιότητα την σωφροσύνη του και τότε αυτός δοκίμασε στο ίδιο του το σώμα την θεία αγανάκτηση.

Το σώμα του πρήστηκε, ενώ τα χείλη του τα οποία λάλησαν άσχημα εναντίον του δικαίου αυτού Μοναχού σφραγίστηκαν, ώστε οι γνωστοί του δεν μπορούσαν ούτε φαγητό ούτε ποτό να βάλουν στο στόμα του.

Γι’ αυτό το άνοιγαν με μαχαίρι και έχυναν μέσα λίγο χυλό και έτσι συνέχιζε να κρατιέται στην ζωή.

Όταν το έμαθε αυτό ο όσιος πήγε στον πάσχοντα μόνος του, χωρίς να τον καλέσει κανείς και αφού προσευχήθηκε γι’ αυτόν, τον θεράπευσε.

Το ίδιο συνέβη και σε άλλο μοναχό ο οποίος έκανε και ο ίδιος την ίδια συκοφαντία γι’ αυτόν και έτσι και ο ίδιος δοκίμασε την ίδια οργή του Θεού, όπως και την αντίστοιχη θαυματουργική θεραπεία από τον συκοφαντηθέντα άγιο.

Η μνήμη του τιμάται στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο άγιος Ιερόθεος είναι ένας διαπρεπή λόγιος της εποχής του και ένας επιφανής δάσκαλος του Γένους. Ο μακαριστός Μοναχός Μωυσής στο βιβλίο του, οι «Άγιοι του Αγίου Όρους» τον αποκαλεί ως πρόδρομο του διαφωτιστικού έργου του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη.

 

Διασκευή από τον «Μεγάλο Συναξαριστή της Εκκλησίας», μήνας Σεπτέμβριος, τόμος α’.