Άγιος Αθανάσιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Πώς παρηγόρησε τον λαό στην μεγάλη πείνα

28 Οκτωβρίου 2022

Άγιος Αθανάσιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Αθωνίτης († 1315). Φορητή εικόνα Ι.Κ. Αγίας Άννα Καρυές, (1943). Από το βιβλίο του Μοναχού Μωυσή, «Άγιοι του Αγίου Όρους» των εκδόσεων Μυγδονία.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ο άγιος Αθανάσιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Αθωνίτης κατά τη δεύτερη περίοδο  της πατριαρχίας  του (1303-1315) αξιώθηκε να φανεί περισσότερο λαμπρός από την πρώτη (1289-1293), εκπληρώνοντας όλες τις εντολές με ακρίβεια, ήταν άγρυπνος στις εκκλησιαστικές ακολουθίες, προστάτης όσων αδικούνταν και στους ταλαίπωρους, βοηθός στις χήρες και τα ορφανά.

Ήταν ιδιαίτερα συμπαθής και φιλεύσπλαχνος για τους φτωχούς και για όσους πεινούσαν, αδειάζοντας τα αγγεία των αποθηκών που περιείχαν σιτάρι και όσπρια και μοιράζοντάς τα, γιατί είχε επικρατήσει τότε μεγάλη και φοβερή πείνα όσο ποτέ άλλοτε. Και γι’ αυτό ο κόσμος έκλαιγε και δάκρυζε από την στέρηση και την ταλαιπωρία.

Ο άγιος παρακίνησε τους πλούσιους να απλώσουν τα χέριά τους και να προσφέρουν βοήθεια στον λαό και ο ίδιος έβαλε υπεύθυνους επιστάτες σε διάφορα μέρη της Κωνσταντινούπολης οι οποίοι μαγείρευαν το σιτάρι και τα όσπρια και τα μοίραζαν σε όσους είχαν ανάγκη. Τους έδιναν επίσης κρασί, όπως και ρούχα και ότι άλλο χρειάζονταν. Με τον τρόπο αυτό γιάτρεψε την συμφορά της πείνας και τον κίνδυνο από το γεγονός αυτό.

Ιδιαίτερα, όμως, θαυμαστό ήταν το ακόλουθο γεγονός.

Κάποτε ο Πατριάρχης Αθανάσιος είπε στον ευλαβή και ενάρετο υποτακτικό του Χριστόδουλο να μοιράσει από τις αποθήκες του Πατριαρχείου στα γυναικεία Μοναστήρια που ήταν φτωχά και είχαν ανάγκη από 30 κιλά σιτάρι.

Ο Χριστόδουλος, όμως, πληροφόρησε τον άγιο πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει, αφού όπως τον διαβεβαίωσε είχαν μόνον 50 κιλά.

Ο Πατριάρχης απαντώντας σ’ αυτόν του είπε:
– Μην περιττολογείς ολιγόπιστε, αλλά πήγαινε και κάνε αυτό που σου είπα.

Πήγε, λοιπόν, ο Χριστόδουλος μοίρασε το σιτάρι, όπως του είπε ο άγιος και ο Κύριος ευλόγησε τον σίτο και έμεινε στην αποθήκη περισσότερος από όσο είχαν στην αρχή.

Όταν αντελήφθη το θαυμαστό αυτό γεγονός ο Χριστόδουλος προσέπεσε στον άγιο και του έβαλε μετάνοια για να του συγχωρέσει το αμάρτημα.

Ο Πατριάρχης, τότε, του είπε να μοιράζει στους φτωχούς όσο χρειάζονται και να μην στεναχωριέται καθόλου.

Έτσι, όσο μοίραζε απλόχερα ο Χριστόδουλος  τα τρόφιμα στους φτωχούς, τόσο ο Θεός τα πολλαπλασίαζε με θαυμαστό τρόπο.

Αυτό το θαύμα έγινε και άλλη φορά, αφού την πλούσια διάθεση του αγίου Αθανασίου για προσφορά ανταπέδιδε επαυξάνοντας ο «πλουσιόδωρος Κύριος».

Η μνήμη του τιμάται στις 28 Οκτωβρίου.

 

Διασκευή από τον «Μεγάλο Συναξαριστή της Εκκλησίας», μήνας Νοέμβριος, τόμος 10ος.