Άγιος Δημήτριος, Ο βοηθός των χριστιανών σκέπει και διαφυλάσσει πάντα την πόλη του!

26 Οκτωβρίου 2022

Η Θεσσαλονίκης και ο πολιούχος της πόλης άγιος Δημήτριος. (Έργο του Θανάση Μπακογιώργου).

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Συνέβη κάποτε τόσο πείνα σε όλη τη Θεσσαλία και την Θεσσαλονίκη στην οποία ανήκε τότε η μεγάλη πόλη της Μακεδονίας, όση δεν θυμούνταν ποτέ οι κάτοικοι της. Από την πείνα αυτή όλη η περιοχή καθώς και η μεγαλόπολη Θεσσαλονίκη κινδύνευε να αφανιστεί από την πείνα που επικρατούσε στα μέρη αυτά.

Όμως, ο πολιούχος της πόλης και βοηθός των χριστιανών άγιος Δημήτριος δεν την άφησε να αφανιστεί, αφού φρόντισε ο ίδιος για την προμήθειά της με σιτάρι.

Ένας πλοίαρχος ο οποίος εμπορευόταν σιτάρι, φόρτωσε το πλοίο του για να το μεταφέρει σε κάποιο λιμάνι της Ευρώπης. Την νύκτα, όμως, είδε στον ύπνο του τον άγιο Δημήτριο ο οποίος του είπε:
– Το σιτάρι αυτό που σκέφτεσαι να το μεταφέρεις;

Ο πλοίαρχος του είπε:
– Αν θέλει ο Θεός, στην Ευρώπη σκέφτομαι να το πάω.

Ο άγιος του είπε πάλιν:
– Άκουσε με, να το φέρεις καλύτερα στην Θεσσαλονίκη και να το πουλήσεις όπως θέλεις, διότι εδώ έχει μεγάλη πείνα και ακρίβεια. Και να, πάρε τρία φλουριά ως αρραβώνα για την συμφωνία και φέρε το φορτίο σου εκεί, για να λάβεις και το υπόλοιπο της αξίας του.

Όταν ξύπνησε ο πλοίαρχος το πρωί, είδε στο χέρι του τα τρία φλουριά και είπε προς τους ναύτες του:
– Απόψε στον ύπνο μου, είδα έναν στρατιώτη νέο ο οποίος μου είπε να πάμε το φορτίο του σιταριού στην Θεσσαλονίκη. Και να, μου έδωσε και τρία φλουριά ως αρραβώνα. Θέλετε, λοιπόν, να το πάμε εκεί, αφού, όπως μου είπε αυτός που μου εμφανίστηκε, επικρατεί εκεί πείνα και έτσι θα έχουμε μεγαλύτερο κέρδος παρά στην Ευρώπη; Άλλωστε προς τα εκεί πλέουν περισσότερα πλοία με σιτάρι, ενώ προς την Θεσσαλονίκη μόνον εμείς.

Όταν άκουσε τα λόγια του πλοιάρχου το πλήρωμα του πλοίου, προθυμοποιήθηκαν όλοι να πάνε στη Θεσσαλονίκη.

Εντούτοις, για να παρεμποδίσει την καλωσύνη του αγίου ο διάβολος, ξεσήκωσε τόσο μεγάλη τρικυμία στην θάλασσα, ώστε το πλοίο κινδύνευσε να βυθιστεί δύο φορές.

Αλλά, ο άγιος Δημήτριος, όσες φορές επικρατούσε τρικυμία, εμφανιζόταν μπροστά τους και τους ενθάρρυνε και τους έδειχνε οφθαλμοφανώς στο πέλαγος τον δρόμο.

Έτσι, έφτασαν με την βοήθεια του αγίου στη Θεσσαλονίκη και όταν άκουσαν οι Θεσσαλονικείς πως κατέπλευσε πλοίο γεμάτο με σιτάρι στην πόλη τους, έσπευσαν στο λιμάνι άντρες και γυναίκες.

Γι’ αυτό πωλήθηκε το σιτάρι, όπως ήθελε ο Θεός και ο πλοίαρχος.

Έτσι, δόξασαν τον Θεό, ο οποίος δεν εγκαταλείπει κανέναν από εκείνους οι οποίοι ελπίζουν σ’ Αυτόν.

Ακολούθως, ο πλοίαρχος διηγήθηκε στους Θεσσαλονικείς το όραμά του, και εκείνοι κατάλαβαν ότι ο άγιος Δημήτριος, είναι αυτός ο οποίος σκέπει και διαφυλάσσει πάντα την Θεσσαλονίκη, την πατρίδα του.

 

Διασκευή από τον «Μεγάλο Συναξαριστή της Εκκλησίας», μήνας Οκτώβριος, τόμος 10ος.