Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης: Η ατομική προσευχή αποτελεί την είσοδο και την προετοιμασία για την κοινή!

10 Οκτωβρίου 2022

Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης (1829-1908).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

«Η ατομική προσευχή αποτελεί την είσοδο και την προετοιμασία για την κοινή. Γι’ αυτό όποιος δεν συνήθισε να προσεύχεται με θέρμη στο σπίτι, αυτός σπάνια κατορθώνει να προσευχηθή με ευλάβεια στην εκκλησία. Μαρτυρεί η πείρα γι’ αυτό.  Ο καθένας μπορεί να το εξέλεγξη στον εαυτό του…».

 

«Ιδιαίτερα στην κοινή λατρεία κατανοούμε το πώς ο άνθρωπος υπηρετεί τον Θεό. Ο Θεός δωρίζει την χάρι του, τον αγιασμό, την λύτρωσι, την κάθαρσι, την ειρήνη, την παρηγορία, τον φωτισμό, την αγάπη, τον Άρτο της Ζωής, το Άγ. Πνεύμα. Ο άνθρωπος δοξολογεί και ευχαριστεί τον Θεό, ατενίζει προς αυτόν θεωρώντας Τον σαν αιτία της υπάρξεώς του, φροντίζει για την εκτέλεσι των θείων εντολών, αποφεύγει την αμαρτία, οικειώνεται την αιωνία αλήθεια, καθαρίζεται με την διαρκή μετάνοια, υποδέχεται με ευλάβεια τα Άχραντα Μυστήρια και ζη με αγιότητα και φόβο Θεού».

 

Για την δύναμι της κοινής προσευχής επισημαίνει:
«Ο Κύριος εβεβαίωσε ‘Ου γαρ εισι δύο η τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί ειμι εν μέσω αυτών’ (Ματθ. ιη’ 20).

Να ευλαβήσαι λοιπόν περισσότερο την προσευχή δύο η τριών μαζί χριστιανών, διότι ο Κύριος, όπως υποσχέθηκε, βρίσκεται ανάμεσά τους. Πολύ περισσότερο να ευλαβήσαι την προσευχή ενός μεγάλου πλήθους. Είναι εξαιρετικά καρποφόρα η προσευχή πολλών που είναι ενωμένοι μ’ ένα πνεύμα και με μια καρδιά».

 

Απόσπασμα από το βιβλίο, «Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης», των εκδόσεων της Ιεράς Μονής Παρακλήτου.