Γέροντας Αβιμέλεχ, Πώς υποδέχθηκε τις κυρίες με τα δώρα που του πρόσφεραν

18 Οκτωβρίου 2022

Μοναχός Αβιμέλεχ Μικραγιαννανίτης (1872-1965). Φωτογραφία Αγιορειτική Φωτοθήκη.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Όταν ο Γέροντας Αβιμέλεχ [Μοναχός Αβιμέλεχ Μικραγιαννανίτης] βρισκόταν στο Μοναστηράκι της Αγίας Τριάδας μαζί με τη μητέρα του μοναχή Διοδώρα, ήρθαν δυο γυναίκες να προσκυνήσουν και να πάρουν την ευλογία του.

Η μια κρατούσε ένα δοχείο με λάδι που το είχε πάρει από το σπίτι της κρυφά και παρά τη θέληση του άνδρα της, ενώ η άλλη, καθώς προχωρούσαν από το χωριό τους προς το Μοναστήρι, είδαν μια αχλαδιά με ώριμα αχλάδια και θεώρησε καλό να κόψει μερικά να τα κρατάει [να τα κεράσει] στο Γέροντα.

Οι γυναίκες έφτασαν στο Μοναστήρι, είδαν το Γέροντα και πρόσφεραν τα δώρα τους.

Όμως ο Γέροντας Αβιμέλεχ δεν τα δέχτηκε εξηγώντας τους πειστικά τους λόγους της αρνήσεώς του και αποκαλύπτοντας τους με λεπτομέρειες τις συνθήκες κάτω από τις όποιες έφτασαν αυτά τα δώρα στο Μοναστήρι.

Οι δύο γυναίκες έμειναν με ανοικτό το στόμα, θαύμασαν για την προορατικότητα και αγιότητα του ταπεινού Αγιορείτη ασκητή, παραδέχτηκαν το σφάλμα τους, ζήτησαν από τον Γέροντα συγγνώμη και αναχώρησαν από το Μοναστήρι μετανιωμένες, ύστερα από το αξέχαστο «μάθημα» που πήραν «περί ακριβούς τηρήσεως των εντολών του Θεού» και άλλαξε τη ζωή τους.

Κοιμήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1965.

 

Από το βιβλίο του Αντωνίου Εμμ. Στιβακτάκη, «Γέρων Αβιμέλεχ Μοναχός, Ένα διαμάντι της Αθωνικής Ερήμου», έκδοση Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή», Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.