Όσιος Πορφύριος, Βλέπει από το Μήλεσι τα βουνά του χωριού, τον πανηγυρικό εσπερινό στον Άγ. Γεράσιμο Κεφαλλονιάς, το υποβρύχιο του ΝΑΤΟ!

19 Οκτωβρίου 2022

Όσιος Πορφύριος (1906-1991).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Συνομιλία του Κλείτου Ιωαννίδη με τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Γούβαλη

 

[Αρχ. Δ. Γ.]: Να σας πω και τούτο. Ένας φοιτητής που έκαμνε τη στρατιωτική του θητεία σ’ ένα στρατόπεδο εδώ κοντά, όπου μένω, μου ζήτησε να τον πάω να γνωρίσει τον Γέροντα.

Μόλις πήγαμε, τον ρώτησε ο Γέρων Πορφύριος από που καταγόταν κι εκείνος του απάντησε ότι ήταν από ένα χωριό της Δυτικής Πελοποννήσου.

Του είπε τότε ο Γέρων:
– Τι δυνατοί αέρηδες φυσούν σ’ εκείνα τα βουνά του χωριού σου…

Και ο φοιτητής:
– Ξέρετε πως ονομάζουν στο χωριό μου αυτά τα βουνά; Αεροβούνια.

 

Κ.Ι.: Πολύ ωραίο αυτό.
Αρχ. Δ.Γ.: Μια φορά πήγα στο κελλί του. Ήταν 19 Οκτωβρίου, αργά το απόγευμα. Τον διέκοψα, χωρίς να το θέλω, διότι βρισκόταν εκείνη την ώρα [νοερά] στην Κεφαλλονιά, όπου ετελείτο ο πανηγυρικός Εσπερινός στον Άγιο Γεράσιμο.

Έβλεπε, όπως μου είπε, τους ιερείς, τους επισκόπους, κόσμο αναρίθμητο κι άκουε τις
ψαλμωδίες. Μου περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τι γινόταν εκείνη την ώρα στον Άγιο Γεράσιμο της Κεφαλλονιάς.

Μια άλλη φορά τηλεφώνησε στις Βρυξέλλες, όπου υπηρετούσε στο εκεί πολεμικό ναυτικό, σ’ ένα υποβρύχιο του ΝΑΤΟ, ένα πνευματικό του τέκνο. Και του είπε ότι στο σημείο όπου κυκλοφορούσαν με το υποβρύχιο κάτω από τη θάλασσα βρισκόταν ένας ύφαλος και ότι έπρεπε να προσέξουν.

Ήλεγξε, πράγματι, αυτός ο αξιωματικός στο σημείο που του είχε υποδείξει ο Γέρων, ενετόπισαν τον ύφαλο και έδωσε οδηγίες να μη ξαναπεράσει το υποβρύχιο απ’ εκεί.

 

Από το βιβλίο του Κλείτου Ιωαννίδη, o «Γέρων Πορφύριος, Μαρτυρίες και εμπειρίες», Έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Αθήνα 1994.