Προσβάσιμη σελίδα

«Η δημιουργική επιρροή της Βυζαντινής Μουσικής στην Ελληνική Δημοτική Παραδοσιακή Μουσική»

Στο πλαίσιο του νέου θεσμού με τίτλο «Βυζαντινές Σέρρες που εγκαινίασε το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών με στόχο να συμβάλει στην ανάδειξη της Βυζαντινής ιστορικής περιόδου της πόλης των Σερρών, διοργανώνει τη πρώτη εκδήλωση στις 27 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» με τίτλο «Η δημιουργική επιρροή της Βυζαντινής Μουσικής στην Ελληνική Δημοτική Παραδοσιακή Μουσική».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει διάλεξη – συναυλία από τον Θανάση Κουλεντιανό, μεταπτυχιακό απόφοιτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο τομέα παραδοσιακής μουσικής, δεξιοτέχνη στο κανονάκι και καθηγητή στο Μουσικό Σχολείο Σερρών. Συνεργάζονται ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης Δράμας Αλέξης Φωτακόπουλος και η ερμηνεύτρια παραδοσιακής μουσικής Σοφία Νεοχωρίου. Συμπράτουν επίσης, ο  Νίκος Μπούσιος, στο κλαρίνο και στο φωνητικό Ισοκράτημα και ο Ιεροψάλτης Κυπριανός Μπουχωρίκος, Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αποστόλου Θωμά του Παλαιοχωρίου Καβάλας. Οι συντελεστές της εκδήλωσης συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Κάθε Νοέμβριο-μήνας εορτασμού των Πολιούχων Μεγάλων Ταξιαρχών-θα οργανώνονται επιστημονικά και καλλιτεχνικά αφιερώματα στο Βυζαντινό «Πρόσωπο». Οι Σέρρες είναι μια πόλη με μακρά ιστορία και ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας της αποτελεί η Βυζαντινή περίοδος, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Λαμπρή μαρτυρία της περιόδου αυτής αποτελούν τα βυζαντινά μνημεία της πόλης και ιδιαίτερα τα θρησκευτικά με πληθώρα σημαντικών Ναών, το Κάστρο του Κουλά και βέβαια την Ι. Mονή Τιμίου Προδρόμου.

 

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Χερουβικόν ήχος πλ.α΄ | Κωνσταντίνου Πρίγγου
Λόγος και Μέλος: Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζαχάρου) Έσσεξ: Ομιλήματα Τεσσαρακοστής (B')
Λόγος και Μέλος: Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζαχάρου) Έσσεξ: Ομιλήματα Τεσσαρακοστής (Α')
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης)
Λόγος και Μέλος: Περιμένοντας την Ανάσταση - Εισαγωγή στο Θείο Δράμα