Ο αθλητής του Θεού…

6 Νοεμβρίου 2022

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Κάποιος νεαρός ζητούσε να εγκαταλείψει και να απαρνηθεί τον κόσμο και προσπάθησε πολλές φορές για να το πράξει.

Μόλις όμως έβγαινε από την πόλη για να πάει στο Μοναστήρι, τον απέτρεπαν αμέσως οι λογισμοί, οι όποιοι του υπέβαλλαν ότι έπρεπε πρώτα να τακτοποιήσει κάποια πράγματα αναγκαία διότι αυτός ήταν και πλούσιος.

Μια μέρα, λοιπόν, που αυτός ξαναπροσπάθησε να εγκαταλείψει τον κόσμο και βγήκε από την πόλη, καθώς οι λογισμοί αμέσως άρχισαν να τον κυκλώνουν προκαλώντας φασαρία και ταραχή, προτείνοντας τάχα σε αυτόν προφάσεις και ανάγκες με σκοπό να τον αποτρέψουν ξανά, εκείνος τότε αντιλήφθηκε τον πόλεμο και τη βία που δεχόταν από τους λογισμούς.

Μη έχοντας, λοιπόν, άλλο τρόπο για να αντιδράσει εναντίον των λογισμών, έβγαλε όλα τα ρούχα τα όποια φορούσε και αφού τα πέταξε έτρεχε γυμνός για να πάει σε ένα μοναστήρι.

Σε κάποιο γέροντα στον όποιο ο νεαρός έτρεχε για να πάει, αποκάλυψε ο Θεός λέγοντας:
– Σήκω να υποδειχτείς τον αθλητή μου.

Τότε ο Γέροντας, αφού σηκώθηκε, βγήκε έξω και τον προϋπάντησε· και αφού έμαθε τι είχε συμβεί, θαύμασε και αφού τον δέχτηκε αμέσως τον αξίωσε στο μοναχικό σχήμα. Όταν, λοιπόν, ήρθαν κάποιοι προς το Γέροντα για να τον ρωτήσουν για τους λογισμούς τους, αν αυτοί αναφέρονταν σε άλλα πράγματα, τους απαντούσε.

Αν όμως αυτοί αναφέρονταν περί της αποταγής και της άρνησης του κόσμου, αυτός τους παρέπεμπε σε εκείνο λέγοντας να ρωτήσουν τον αδελφό.

 

Από το περιοδικό «Ορθόδοξη Μαρτυρία», έκδοση του Παγκυπρίου Συλλόγου Ορθοδόξου Παραδόσεως «Οι φίλοι του Αγίου Όρους», τεύχος 114, χειμώνας 2018, απόδοση στη δημοτική Στέλιος Σολέας.