Αββάς Ισαάκ: Αν είχες την σοφία να θυμηθείς την κρυφή Πρόνοια του Θεού θα έβρισκες αμέσως την ανακούφισή!

31 Δεκεμβρίου 2022

Αββάς Ισαάκ ο Σύρος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Γιατί ο φιλεύσπλαγχνος Θεός επιτρέπει να μας πλήττουν οι θλίψεις και να μας ταράζουν και να μας ταλαιπωρούν οι διάφορες αντιξοότητες της ζωής.

 

1. Αν η νοοτροπία μας δεν εμπόδιζε και δεν χαλούσε τις αναπαύσεις και τις παρηγοριές που ετοίμασε ο Θεός, και που θέτει πάντοτε στην διάθεσή μας, θα γιορτάζαμε κάθε μας ήμερα μέσα στην διαρκή ανάπαυση και τις απολαύσεις.

Όμως, η ανόητη νοοτροπία μας, που χρειάζεται συνεχώς μαστίγιο για να κρατηθεί στον ίσιο δρόμο, μας ετοιμάζει διαρκώς θλίψεις αντί για ανάπαυση, και σωφρονισμό αντί για βοήθεια.

2. Συνεπώς, όποτε βασανίζεσαι από κακά και ταραχές, να κατηγορείς την νοοτροπία σου για την βλακεία της. Γιατί η νοοτροπία σου με τα συνεχή παραστρατήματά της σωρεύει επάνω σου τις κρίσεις.

3. Και αυτό συμβαίνει είτε λόγω της ανόητης αντίληψής σου περί Θεού, είτε εξαιτίας της ιδέας που έχεις για τον εαυτό σου, είτε λόγω των οποιωνδήποτε κατηγοριών που εκσφενδονίζεις εναντίον του γείτονά σου, είτε επειδή προσδοκάς κάποιου yrosείδους τιμή από τους ανθρώπους, σαν να ήταν δικαίωμά σου να ζητάς κάτι τέτοιο.

4. Όλ’ αυτά θα διορθωθούν και θα θεραπευτούν συνολικά, με το φάρμακο της ταπείνωσης.

5. Αν μπορούσε η ταπείνωση να περιπλανάται ελεύθερα στον νου μας, δεν θα έμενε χώρος για ό,τι άλλο κατοικεί σ’ αυτόν.

6. Αλήθεια, καμιά συμφορά δεν φέρνει χειρότερη πληρωμή από την ανόητη νοοτροπία του ανθρώπου που δεν θέλει να μεμφθεί τον εαυτό του για τα δεινά του και να σταματήσει να παρασύρεται ανόητος από τις κάθε είδους δικαιολογίες. Αυτήν την νοοτροπία έχει όποιος διαβεβαιώνει πως ο Θεός δεν υπάρχει πλέον γι’ αυτόν, αν οι συμφορές που τον βρίσκουν προέρχονται απ’ Αυτόν.

7. Όταν περνάς κάποια κρίση, προσπάθησε να πλησιάσεις λίγο τον Θεό με την σκέψη σου, άνθρωπε. Γνωρίζεις αλήθεια εναντίον ποιου αστράφτεις και βροντάς; Αν είχες την σοφία να θυμηθείς την κρυφή Του Πρόνοια, θα έβρισκες αμέσως την ανακούφισή.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο, Ισαάκ του Σύρου, «Ασκητικά», τόμος Β3, Λόγοι ΙΒ’-ΜΑ’, των εκδόσεων Θεσβίτης. Μετάφραση από τα Συριακά Νέστωρ Καββαδάς.