Γέρων Θαδδαίος: Πόσο φοβερό πράγμα είναι ο φθόνος!

4 Ιανουαρίου 2023

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

… Τι κάνει ο φθόνος;
Το πνεύμα της κόλασης, ο φθόνος μάχεται διαρκώς και ασταμάτητα ενάντια στο δίκαιο, ενάντια στον Θεό. Ο Θεός είναι όλος αγάπη, ενώ ο φθόνος δεν αντέχει να κάνει κάποιος κάτι καλό για τον πλησίον. Και όταν ο Κύριος, που είναι όλος αγάπη, θεράπευσε εκείνη τη γερόντισσα γυναίκα που ασθενούσε για δεκαοκτώ χρόνια σκυμμένη, αμέσως το κακό εκδηλώθηκε κι άρχισε αμέσως να ξεσηκώνεται, επειδή ο φθόνος δεν αντέχει να κάνεις κάποιο καλό για κάποιον. Ο φθόνος φθονεί διαρκώς παντού και σε όλα…

Ένας από τους θεοφόρους Πατέρες, ο όσιος Νείλος ο Μυροβλύτης εμφανίσθηκε στον μοναχό Θεοφάνη, που ζούσε κατά τον 18ο αιώνα στο σπήλαιό του, και του αποκάλυψε πολλά μυστήρια του Βασιλείου των Ουρανών. Λέει ότι ο φθόνος είναι η σφραγίδα του Αντίχριστου στην καρδιά των ανθρώπων. Δείτε για μας πόσο φοβερό πράγμα είναι! Ενώ εμείς συχνά φθονούμε τον πλησίον μας, ακόμα και τους πιο οικείους μας για κάτι τους φθονούμε. Και δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο ότι (πρέπει) να θεραπευτούμε (από τον φθόνο) και να συνέλθουμε…

Είμαστε παιδιά ανυπάκουων γονιών. Όταν η ανυπακοή εισήλθε στους Προπάτορές μας Αδάμ και Εύα, τότε η φύση μας μεμιάς άλλαξε, υπόκειται στη σήψη και τη δυσοσμία, στη φθορά και τον θάνατο. Ο θάνατος εισήλθε σε μας, ενώ οι Προπάτορές μας πριν από την πτώση ήταν αθάνατοι. Και μόνον ο Θεός που μας δημιούργησε μπορεί να μας επαναφέρει στην αρχική κατάσταση (να γίνουμε τέτοιοι) όπως μας δημιούργησε.

Γι’ αυτό, Αυτός που είναι όλος αγάπη, καταδέχθηκε ώστε μέσα από την κυοφορία της Παναγίας Μητέρας να γεννηθεί ως Παιδί ανάμεσά μας και να ζήσει ανάμεσά μας 33 χρόνια. Να μας δείξει την αλήθεια, ότι η αγάπη είναι ο Ίδιος.

Κι εμείς πρέπει να μοιάσουμε στον Κύριό μας, τη Μητέρα Παναγία, στους Αποστόλους και στους Αγίους, να ανανεώνουμε τη ζωή μας, να μετανοήσουμε, να αφήσουμε την παλιά ζωή μας με τις κακές συνήθειες και να προσπαθούμε με ζήλο να είμαστε υπάκουοι.

Αν έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους γονείς, τα αδέλφια, τον πλησίον μας, με την καρδιά μας να τον συγχωρήσουμε, κι όταν το κάνουμε με την καρδιά μας, ο Κύριος θα το γνωρίζει (ότι ειλικρινά τον συγχωρήσαμε).

Δεν πρέπει να συγχωρούμε μόνο στα λόγια, που αποτελούν μόνον εξωτερική έκφραση.

Ο Κύριος ζητά κάθε ψυχή να τη συγχωρούμε με την καρδιά μας και τότε η ψυχή αυτή το αισθάνεται, δεν χρειάζεται να πούμε λέξη, εκείνη αισθάνεται ότι την συγχωρήσαμε πραγματικά.

Απόσπασμα από το βιβλίο, «Γέρων Θαδδαίος, Ένας πνευματικός της εποχής μας», των εκδόσεων Πορφύρα.