Όσιος Πορφύριος: Διαβάζοντας τον βίο του αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου, αποφάσισα να τον μιμηθώ!

15 Ιανουαρίου 2023

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης και άγιος Ιωάννης Καλυβίτης.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Ο Γέρος, ο ψηλός, με τα μακριά γένια, ήρθε κει δα δίπλα, που ήμουνα εγώ, και μου λέει:
– Πού πάεις, παιδί μου;
– Στο Άγιον Όρος, Γέροντα.
– Α, και τι πηγαίνεις να κάνεις;
– Πάω να δουλέψω.

Εκείνος κάθισε στον πάγκο που ήτανε κοντά μας και μου λέει:
– Κάθισε. Να ’ρθεις εκεί να σε πάρουμε. Είμαι εγώ με τον αδελφό μου στην έρημο κι έχουμε καλύβα ερημική και κει πέρα δοξάζουμε τον Χριστούλη μας. Να έρθεις και συ, παιδί μου.

Εγώ τότε ήμουνα δώδεκα χρονού. Και, διαβάζοντας τον βίο του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου, αποφάσισα να τον μιμηθώ κι έφυγα μόνος μου και τράβηξα για το Άγιον Όρος.

Λοιπόν, μου λέγει ο Γέροντας:
– Τι βιβλία διαβάζεις;
– Δεν ξέρω πολλά γράμματα, Γέροντα, του λέω. Διαβάζω την Αποκάλυψη της Παναγίας, την επιστολή του Χριστού, τον βίο του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτου.

– Ε, έτσι να κάνουμε, μου λέγει. Να έρθεις εκεί που είμαστε εμείς και ό,τι θέλεις θα σε πληρώσομε και μπορεί να σε κάνομε και καλόγηρο.

Μόλις άκουσα ἐγώ αυτή τη λέξη, εμειδίασα λίγο, εχαμογέλασα.

Τότε αυτός μου λέγει:
– Άκουσε, παιδί μου, να σου πω. Όμως, μη στενοχωρηθείς. Ο καλός Θεός θα μας βοηθήσει. Είσαι μικρούλης και απαγορεύεται στο Άγιον Όρος να πηγαίνουν μικρά παιδιά. Και δεν θα σ’ αφήσουνε να έβγεις έξω.

Εγώ… εσκυθρώπιασε το πρόσωπό μου.
Μη φοβάσαι, μου λέγει, μη στενοχωριέσαι. Θα πούμε ένα ψέμα. Μπροστά στον Θεό, όμως, δεν θα ‘ναι ψέμα, θα ναι μια αλήθεια, διότι εσύ αγαπάεις τον Χριστό και θέλεις να πας στο Άγιον Όρος να Τον λατρέψεις. Λοιπόν, κοίταξέ με καλά. Όποιος σε ρωτάει
«τι τον έχεις τον Γέροντα», θα του λες «είναι θείος μου».

Λοιπόν, σε λίγη ώρα ανέβηκαν κι άλλοι πολλοί καλόγεροι. Το βράδυ πήγαν σε μια γωνιά του πλοίου κι όλοι έλεγαν, «τι θέλει το παιδάκι, άγιε πνευματικέ;». Κι εκείνος τους έλεγε: «Είναι της αδελφής μου παιδί. Είναι ανεψάκι μου και η αδελφή μου απόθανε· κι εγώ, επειδή είναι ορφανό, το πήρα στην καλύβα μας στα Καυσοκαλύβια.

 

Από το βιβλίο του Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, «Θα σας πω… Ηχογραφημένες διηγήσεις του αγίου για την ζωή του», των εκδόσεων η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος.