Προσβάσιμη σελίδα

Πέθανε ο διακεκριμένος μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης

Ο κόσμος της μουσικής είναι φτωχότερος από σήμερα. Η είδηση του θανάτου του Μάρκου Δραγούμη σε ηλικία 89 ετών ανακοινώθηκε πριν λίγο από τους οικείους του. Η Εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. στο Α΄ Νεκτοταφείο Αθηνών.  

Ο αείμνηστος Μάρκος Δραγούμης από την πλευρά του πατέρα του, κατάγεται από την παλιά οικογένεια Δραγούμη και ήταν εγγονός του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και ανιψιός του Ίωνα Δραγούμη. Από την πλευρά της μητέρας του είναι εγγονός του Ιωάννη Βαλαωρίτη, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και δισέγγονος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Ήταν διακεκριμένος μουσικολόγος, μουσικογράφος και παιδαγωγός, με μεγάλη κατάρτιση και σημαντική προσφορά στον τομέα της μουσικοϊστορικής διδασκαλίας και της εθνομουσικολογικής έρευνας.

Μετά από σπουδές πιάνου και θεωρητικών καθώς και βυζ. μουσικής (με τον Σ. Καρά), συνέχισε βυζ. σπουδές στην Αγγλία με τον Έγκον Βέλες. Έκανε μακρόχρονες και εκτεταμένες εθνομουσικολογικές μελέτες για τη νεότερη ελληνική μουσική (δημοτική, βυζαντινή και νεοβυζαντινή). Υπηρέτησε ως διευθυντής του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου «Μέλπως Μερλιέ». Ήταν επίσης, καθηγητής Ιστορίας της μουσικής στο Ωδείο Αθηνών (από το 1970), συνεργάτης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και καθηγητής στο Κολλέγιο Αθηνών.

Έχει γράψει βιβλία και μελέτες για την ελληνική παραδοσιακή μουσική και έχει συμμετάσχει σε πολλά τοπικά και διεθνή μουσικολογικά Συνέδρια. Επίσης εξέδωσε 3 ποιητικές συλλογές. Το 1992 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την 30χρονη εθνομουσικολογική δράση του. Ορισμένα έργα του: «45 Τραγούδια του τόπου μας» (1989), «85 Δημοτικές Μελωδίες από τα κατάλοιπα του Νικολάου Φαρδύ» (1991), κ.λπ.

Είθε ο θάνατός του να μην σηματοδοτεί την απώλεια ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια: της εποχής που οι άνθρωποι ενδιαφέρονταν για τη γνώση, ακόμη κι αν αυτή δεν είχε άμεση πρακτική και οικονομική σκοπιμότητα.

Αιωνία του η μνήμη!

 

 

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Χερουβικόν ήχος πλ.α΄ | Κωνσταντίνου Πρίγγου
Λόγος και Μέλος: Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζαχάρου) Έσσεξ: Ομιλήματα Τεσσαρακοστής (B')
Λόγος και Μέλος: Αρχιμανδρίτη Ζαχαρία (Ζαχάρου) Έσσεξ: Ομιλήματα Τεσσαρακοστής (Α')
«Βυζαντινά Πάθη» του Μιχάλη Αδάμη (24/4/2024, Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης)
Λόγος και Μέλος: Περιμένοντας την Ανάσταση - Εισαγωγή στο Θείο Δράμα