Το κύκνειον άσμα του Οσίου Γερασίμου Μικραγιαννανίτη

10 Ιανουαρίου 2023

Την απόφαση να εγγράψει στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Γέροντα Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη, έλαβε σήμερα Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παραθέτουμε το «Κύκνειο άσμα» του Οσίου και Υμνογράφου της Εκκλησίας μας, που το συμπεριέλαβε στην τελευταία του προσφορά προς την Παναγία, στο «Θεοτοκάριον», πρόκειται για το βιβλίο που περιέχει ύμνους και ωδές προς την Έφορο του αγίου Όρους . Ας έχουμε την ευχή του. 

Αλλ’ ω Πανύμνητε Δέσποινα, δέξαι παρακαλώ, εν πολλή

μητρική ευνοία και συμπαθεία και συγκαταβάσει, ως εδέξατο

ο Υιός σου και Θεός ημών τα δύο λεπτά της χήρας, τα ταπεινά μου ταύτα ψελλίσματα, άτινα γονυκλινώς εν πολλύή ευλαβεία προσφέρω τη Θεομητορική σου μεγαλειότητι, «ως δώρα ευπρόσδεκτα και προσφοράν τελείαν», και εν τη φοβερά ώρύα του θανάτου βοήθει μοι τω αναξίω και αμαρτωλώ ικέτη σου, εν δε τω αδεκάστω βήματι του φιλανθρώπου Υιού σου και Θεού ημών, παράστησόν με ακατάκριτον διά της Μητρικής σου παρρησίας, ως υπέσχου, φιλάγαθε Δέσποινα, και πάντας τους ψάλλοντας αυτούς εν ευλαβεία, αξίωσον της ουρανίου βασιλείας. Αμήν.

Δέξασθε ευμενώς, παρακαλώ υμάς, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, το παρόν Θεοτοκάριον, και ψάλλατε τους εν αυτώ κανόνας εν πίστει και ευλαβεία προς την Κυρίαν ημών Θεοτόκον, ίνα απαλλάττη υμάς πειρασμών και κινδύνων και πάσης αμαρτίας, μετά δε το τέλος αξιώση υμάς, ταίς Μητρικαίς αυτής πρεσβείαις, της βασιλείας των ουρανών· ής γένοιτο πάντας ημάς επιτυχείν χάριτι και φιλανθρωπία του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού· ω η δόξα και το κράτος και η προσκύνησις συν τω ανάρχω αυτού Πατρί, και τω Παναγίω και ομοουσίω αυτού Πνεύματι νύν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.