Άγιος Αγαπητός, Ακόμη και η σκιά του θαυματουργούσε!

18 Φεβρουαρίου 2023

Άγιος Αγαπητός Επίσκοπος Συναού Ομολογητής και θαυματουργός.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Όταν ήταν νεαρός μοναχός ο άγιος Αγαπητός, ο μετέπειτα Επίσκοπος Συναού, σκότωσε με την προσευχή του τον δράκοντα ο οποίος αφάνιζε ανθρώπους και ζώα. Κατά την περίοδο αυτή θεράπευσε και μία νεαρή κοπέλα που βασανιζόταν από κάποια ασθένεια. Για τον λόγο αυτό όλοι τον αγαπούσαν και τον θαύμαζαν.

Ένας υπηρέτης του Μεγάλου Κωνσταντίνου όταν κατελήφθη από ακάθαρτο πνεύμα φώναζε και καλούσε τον άγιο Αγαπητό. Γι’ αυτό και ο αυτοκράτορας διέταξε να πάει ο Αγαπητός στο παλάτι ο οποίος ήταν τότε στρατιώτης, γιατί τον επιστράτευσε ο βασιλιάς Λικίνιος, λόγω της ανδρείας και της γενναιότητάς του. Ο Αγαπητός πήγε στο παλάτι, προσευχήθηκε και ο υπηρέτης απελευθερώθηκε από το ακάθαρτο πνεύμα.

Μετά από αυτό ζήτησε από τον αυτοκράτορα να τον αφήσει να επιστρέψει στην αγαπημένη του μοναστική ησυχία, πράγμα που έγινε.

Κατά τα χρόνια της υπηρεσίας του στον στρατό ο άγιος, παρευρέθηκε στο μαρτύριο των αγίων Βικτωρίνου, Δωροθέου, Θεοδούλου και Αγρίπα και γι’ αυτό θέλησε και ο ίδιος να γίνει κοινωνός του ίδιου μαρτυρίου. Παρ’ όλα αυτά το ακόντιο το οποίο τον κτύπησε δεν τον θανάτωσε, επειδή ο Θεός ήθελε να γίνει ο άγιος πρόξενος της σωτηρίας πολλών άλλων ανθρώπων.

Ο άγιος Αγαπητός όταν επέστρεψε στην μοναχική ζωή, ο Επίσκοπος Συναού τον χειροτόνησε ιερέα χωρίς ο ίδιος να θέλει και όταν ο Επίσκοπος μετά από λίγο καιρό κοιμήθηκε, ο άγιος Αγαπητός εκλέχθηκε με τις ψήφους Θεού, κλήρου και λαού νέος Επίσκοπος Συναού.

Όταν χειροτονήθηκε αρχιερέας ο άγιος Αγαπητός, έκανε περισσότερα θαύματα, ενώ έλαβε και το προφητικό χάρισμα.

Έτσι, σε μια γυναίκα που πήγε για να πάρει την ευλογία του, της αποκάλυψε όσα έκανε από παιδί. Σε κάποιον Διάκονο ο οποίος βρισκόταν στην Ηράκλεια της Θράκης και πήγε και αυτός για να πάρει την ευλογία του, ο άγιος τον έλεγξε για την διαφθορά μιας νεαρής.

Έναν ποταμό που τον χειμώνα κατέστρεφε τα χωράφια άλλαξε πορεία διά της προσευχής του.

Ο άγιος Αγαπητός Επίσκοπος Συμαού ο Ομολογητής και θαυματουργός έκανε και πολλά άλλα θαύματα, αφού και μόνον με την σκιά του, όπως οι Απόστολοι, και τον λόγο του θεράπευε αρρώστους.

 

Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Εκκλησίας», μήνας Φεβρουάριος, τόμος β’.