Γέρων Θαδδαίος, Σκέψεις, βουδιστικός διαλογισμός, προσευχή, τελειότητα χριστιανικής ζωής

10 Φεβρουαρίου 2023

Γέρων Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας (1914-2003.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Επιστολή πέμπτη

Εν Κυρίω αγαπητή ευγενική ψυχή,
Όλα προέρχονται από τις σκέψεις και το καλό και το κακό, και ανάλογα με τι είδους σκέψεις ασχολούμαστε, τέτοια είναι η ζωή μας.

Άφησε τον διαλογισμό των ανατολικών θρησκειών, επειδή όλες είναι διαποτισμένες με μαγεία, όσο και να φαίνεται ότι μοιάζουν σε κάτι με την Ορθοδοξία, και μην ακούς τα
ψέματα των πεπτωκότων πνευμάτων, αλλά να έλθεις με συντετριμμένη καρδιά, με ταπεινοφροσύνη μπροστά στον Κύριο και να προσεύχεσαι από καρδιάς σ’ Αυτόν.

Ο άνθρωπος ωριμάζει πνευματικά πολύ αργά, επειδή είναι περιτριγυρισμένος με πολλές παραπλανήσεις απ’ όλες τις πλευρές και χρειάζεται πολύχρονη εμπειρία μέχρι να ωριμάσει και μέχρι να εισέλθει σε επαρκή ταπεινοφροσύνη, επειδή η επαρκής ταπεινοφροσύνη είναι η τελειότητα της χριστιανικής ζωής, και όχι το να ανασταίνεις τους νεκρούς και να κάνεις διάφορα θαύματα.

Οι άγιοι Πατέρες εξηγούν τρεις βαθμίδες της προσευχής και μόνον ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος εξηγεί και την τέταρτη βαθμίδα της προσευχής χαρακτηριστική μόνο στους Αγγέλους, ενώ σ’ εμάς δίδεται από καιρού εις καιρό μόνον ως παρηγοριά. Οι Άγγελοι αδιάκοπα λαχταρούν με την καρδιά τους τον Κύριο. Εκεί όπου σταματά κάθε σκέψη και κάθε λέξη, αυτή είναι η προσευχή των Αγγέλων.

Να είσαι σε όλα υπάκουος στους γονείς σου και δεν επιτρέπεται να βρίζεις τους γονείς σου ούτε με τις σκέψεις σου, πόσο μάλλον με τις λέξεις, τη διαγωγή και τη συμπεριφορά σου προς αυτούς ούτε καν πρέπει να σχολιάζουμε.

Κάθε προσβολή του γονέα ή με τη συμπεριφορά, ή με τη διαγωγή, ή με τα έργα ή με τις σκέψεις μας, κοστίζει την αιώνια ζωή, γι’ αυτό πρόσεχε τη ζωή σου και τις σκέψεις σου, επειδή κάθε σκέψη που δεν θεμελιώνεται στην αγάπη, στη δικαιοσύνη, στην αλήθεια, στην αγνότητα και στην ευγένεια, προέρχεται από την κόλαση και πρέπει να την απορρίψουμε.

Ησύχασε και με ταπεινοφροσύνη αφιερώσου στην προσευχή ενώπιον του Κυρίου.

Τα νεύρα σου είναι αδυνατισμένα λόγω της προσπάθειας στον βουδδιστικό διαλογισμό: απαλλάξου από αυτό και αφέσου, έτσι θα εξαλειφθεί το πρόβλημα που έχεις.

Από τον Κύριο και την Παναγία Θεομήτορα ειρήνη και χαρά κι εύχομαι τα καλύτερα σε όλους σας.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του «Γέρων Θαδδαίος, Ένας πνευματικός της εποχής μας», των εκδόσεων Πορφύρα.