Μέγας Φώτιος, Πρέπει ν’ ασκούμε τη φρόνηση σε όλο μας τον βίο…

25 Φεβρουαρίου 2023

Άγιος Φώτιος ο Μέγας και Ομολογητής.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Άγιος Φώτιος ο Μέγας
Προς τον εκλαμπρότατο και ενδοξότατο Μιχαήλ ηγεμόνα της Βουλγαρίας εκ Θεού αγαπημένο εν Κυρίω πνευματικό υιό

Συνέχεια από εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=365850

 

Μελέτη

42. Κι’ επειδή γνωρίζεις πόσο πολύ συμβάλλει στην διακυβέρνησι των κοινών η δύναμις και ταχύτης της διανοίας, να μη παραλείπης και αυτήν τη φροντίδα.

Βέβαια είναι αδύνατο να γίνη αγχίνους [οξύνους, εύστροφος] αυτός που δεν έχει εκ φύσεως αυτό το προσόν· η μελέτη όμως και η πείρα των πραγμάτων, που καθιστούν τη γνώσι εύκολη, πολλές φορές στην πράξι αποδεικνύουν τον γυμνασμένο οξύτερο από εκείνους που έχουν αυτήν την ικανότητα εκ φύσεως.

Γι’ αυτό πρέπει ν’ ασκούμε τη φρόνησι σε όλο μας τον βίο· κι’ αυτή έρχεται με την μελέτη και την ανάμνησι πράξεων των πρεσβυτέρων, με την συνομιλία και συναναστροφή των φρονίμων ανδρών που υπάρχουν(34) και με την εμπειρία των πρακτέων του βίου.

Διότι η πράξις, που αντλεί την δύναμι από την μίμησι και τη βουλή και τον χειρισμό, αν δεν αντιπράττη η από άνω πνοή, καταλήγει σε τέλος συμφέρον.

 

Σημειώσεις

34. Ισοκράτης, προς Νικοκλέα 13.

 

Η «Επιστολή προς Βούλγαρον Ηγεμόνα» του αγίου Φωτίου του Μεγάλου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Εποπτεία» τον Φεβρουάριο του 1992. Εισαγωγή, μετάφραση, σημειώσεις Παναγιώτης Κ. Χρήστου. Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Myriobiblos Βιβλιοθήκη: http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/fotios_epistoli.html