Αγία Ευδοκία, Η πρώην πόρνη που έκανε τερατουργήματα και πίστεψε στον Χριστό πολύς κόσμος

1 Μαρτίου 2023

Ο Οσιομάρτυρα, αγία Ευδοκία.

(Διασκευή, επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Η αγία Ευδοκία, η πρώην πόρνη και στη συνέχεια Μοναχή, ανάστησε με την προσευχή της τον ειδωλολάτρη ηγεμόνα Διογένη που την βασάνισε απάνθρωπα.

Μαζί με τον ηγεμόνα πέθαναν και πολλοί άλλοι που παρίσταντο στο μαρτύριο της, όταν τους κατέκαψε μία φλόγα η οποία βγήκε από ένα κουτάκι που περιείχε Άγιο Άρτο όταν επιχείρησαν να το ανοίξουν.

Η αγία τους ανέστησε και αυτούς με την προσευχή της προς τον Θεό και μετά από αυτό οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης εκείνης έγιναν Χριστιανοί.

Ακολούθως ανέστησε και την γυναίκα του άρχοντα Διοδώρου η οποία λεγόταν Φηρμίνα όταν πέθανε ξαφνικά και έτσι βαφτίστηκαν τόσο ο ηγεμόνας Διογένης, όσο και ο άρχοντας Διόδωρος με όλη την οικογένειά του και ένα πλήθος κατοίκων της πόλης.

Μετά από τα γεγονότα αυτά, η αγία Ευδοκία δεν επέστρεψε στο Μοναστήρι της, αλλά έμεινε στον οίκο του Διοδώρου και της Φηρμίνας, διδάσκοντας τους.

Κοντά στον κήπο του σπιτιού τους, όμως, φώλιαζε ένας δράκος ο οποίος με ένα φύσημα σκότωσε το παιδί μιας χήρας. Η χήρα, τότε, άρχισε να κλαίει απαρηγόρητη την απώλεια του παιδιού της.

Σαν η αγία Ευδοκία άκουσε τα κλάματα της δυστυχισμένης μάνας, πήγε κοντά της μαζί με τον Διόδωρο προς τον οποίο είπε:
– Κάνε προσευχή για το νεκρό παιδί να το αναστήσει ο Κύριος.

Ο άρχοντας, όμως, δίσταζε και έλεγε προς την αγία, πως δεν ήταν άξιος να ζητήσει από τον Θεό τέτοιο χάρισμα.

Και, τότε, του είπε η Οσιομάρτυρας, αγία Ευδοκία:
– Εγώ πιστεύω, πως επειδή πίστεψες χωρίς κανέναν δισταγμό στον Θεό, Εκείνος θα εισακούσει την παράκλησή σου. Μόνο που για να δεις την άπειρο του ευσπλαχνία, θα πρέπει να τον επικαλεστείς από τα βάθη της ψυχής σου.

Ο Διόδωρος, αφού έσκυψε κεφάλι, άρχισε να προσεύχεται, κτυπώντας το στήθος του και χύνοντας θερμά δάκρυα, λέγοντας: «Κύριε ο Θεός ημών, ο οποίος αξίωσες εμένα τον αμαρτωλό και ανάξιο να σε γνωρίσω διά μέσω της δούλης σου Ευδοκίας την οποία έστειλες για να μας λυτρώσει από τα χέρια του δαίμονα, δέξου την δέησή μου, επειδή γνωρίζεις πως η πίστη μου Σε σένα είναι σταθερή. Και γι’ αυτό ανάστησαι το παιδί της χήρας προς δόξαν του παντοδύναμου ονόματός Σου.

Αφού προσευχήθηκε με τα λόγια αυτά ο Διόδωρος στη συνέχεια είπε:
– Στο όνομα του Ιησού Χριστού, Ζήνων, αναστήσου!

Και, τότε, αναστήθηκε ο νεκρός αμέσως.

Ακολούθως, η αγία Ευδοκία, προσευχήθηκε στον Δεσπότη Χριστό λέγοντας: «Κύριε Θεέ μου, άκουσε εμένα την ταπεινή και διέταξε τον εχθρό και κακόβουλο δράκο να έλθει εδώ και μπροστά στο πλήθος των ανθρώπων το οποίο είναι συγκεντρωμένο να απολεστεί, για να μην θανατώσει και άλλους δούλους σου».

Μόλις, είπε αυτά η αγία, έφτασε εκεί ο φοβερός δράκος σαν να τον καταδίωκε φωτιά και πέφτοντας στην γη έχασε τη ζωή του.

Γι’ αυτό και όσοι βρίσκονταν στο μέρος εκείνο και είδαν τα τερατουργήματα που έγιναν μπρος στα μάτιά τους, πίστεψαν στον Χριστό και βαφτίστηκαν όλοι.

 

Διασκευή από τον Μέγα Συναξαριστή της Εκκλησίας, μήνας Μάρτιος, τόμος γ’.