Άγιος Ισίδωρος Πηλουσιώτης, Γιατί οι Αθηναίοι τιμούσαν τον Άγνωστο Θεό;

28 Απριλίου 2023

Άγιος Ισίδωρος Πηλουσιώτης.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

69. Στον πρεσβύτερο Ήρωνα
Γιατί στον βωμό υπήρχε η επιγραφή «Στον άγνωστο Θεό»*

 

Λένε ότι οι αιτίες, για τις όποιες είχε αναγραφεί στο βωμό στην Αθήνα, «Στον άγνωστο Θεό», είναι δύο.

Άλλοι λένε, ότι οι Αθηναίοι έστειλαν τον Φιλιππίδη αγγελιοφόρο στους Λακεδαιμονίους για συμμαχία, όταν οι Πέρσαι εξεστράτευσαν εναντίον της Ελλάδος.

Γι’ αυτό όταν στο Παρθένιο όρος συνάντησε το φάντασμα του Πάνα, κατηγορούσε τους Αθηναίους επειδή τον παραμελούσαν και λάτρευαν άλλους θεούς, και υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει.

Όταν λοιπόν νίκησαν, οικοδόμησαν βωμό και έβαλαν την επιγραφή, «Στον άγνωστο Θεό».

Άλλοι πάλι λένε, ότι είχε εμφανισθεί λοιμός [πανώλης, πανούκλα] στην Αθήνα, και τους έκαιε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μη ανέχονται ούτε τα πιο λεπτά ρούχα.

Επικαλούμενοι λοιπόν εκείνους που θεωρούσαν θεούς τους, δεν ωφελήθηκαν καθόλου. Σκεπτόμενοι τότε, ότι ίσως υπάρχει κάποιος θεός, τον όποιο παρέλειψαν να τιμήσουν, και ο όποιος έστειλε τον λοιμό, έκτισαν ναό και βωμό, αφιερώνοντας τον «Στον Άγνωστο Θεό», και προσφέροντας θυσία, αμέσως θεραπεύθηκαν.

Έχοντας υπόψη του αυτά ο Παύλος [ο Απόστολος Παύλος], αιχμαλώτισε τους Αθηναίους, που καυχόνταν για τη σοφία τους, με τη δική τους διδασκαλία.

* Πράξεις 17, 23

 

Από τον τόμο Ισιδώρου Πηλουσιώτου, «Άπαντα τα έργα 4 , Επιστολές, βιβλίον δ’, (Επιστολές Α’ -ΣΑ), του εκδοτικού οίκου Ελευθερίου Μερετάκη, «Το Βυζάντιον» Θεσσαλονίκη 2000. Εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια Παναγιώτη Παπαευαγγέλου δρ. Θεολογίας.