Προσβάσιμη σελίδα

Εκδηλώσεις Βυζαντινής Μουσικής στον Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης (Λευκωσία)

Εκδηλώσεις Βυζαντινής Μουσικής στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης (Λευκωσία) με την συμμετοχή της περίφημης χορωδίας του «εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως», χοραρχούντος του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου και τέως Β’ Δομεστίκου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κυρ. Δημοσθένους Παϊκοπούλου, ενός των τελευταίων παλαιών ψαλτών και δασκάλων με ακούσματα και διδάγματα ακόμα και από τον Μεγαλοπρεπή Ιάκωβο Ναυπλιώτη, τη νοητή γέφυρα της ψαλτικής παράδοσης από τον 19ο στον 20ο αιώνα.

Στην χορωδία συμμετέχουν και άλλοι εκλεκτοί Κωνσταντινουπολίτες ψάλτες αλλά και νεότεροι, μυημένοι στην ψαλτική παράδοση της Πόλης.

Παρασκευή, 5 Μαΐου, 7:00 μ.μ.
– Παρουσίαση βιβλίων και συζήτηση (βλ. λεπτομέρειες στη σχετική εικόνα)
Σάββατο, 6 Μαΐου, 7:30 μ.μ.
-Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής. Τους ύμνους θα προλογίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικοφίλων κ. Σταμάτιος – Νικόλαος Κίσσας, Άρχων Πρωτομαΐστωρ της M.τ.X.E. και Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης, Αττικής
– Της συναυλίας θα προηγηθεί σύντομη παρουσίαση με διαφάνειες (PowerPoint) από τον Μουσικολόγο Δρ Αντώνιο Χατζόπουλο, Άρχοντα Ιερομνήμονα της Μ.τ.Χ.Ε., Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρωτοψάλτη στην Ιερά Μητροπόλη Δέρκων (Κωνσταντινούπολη), με θέμα «Ιστορική Συμπόρευση Ελληνικής και Οθωμανικής Μουσικής»
Κυριακή του Παραλύτου, 7 Μαΐου

– Η χορωδία θα ψάλλει στην ακολουθία του Όρθρου και στην Θεία Λειτουργία.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Κάλαντα Βαΐων (Νεανικό Μουσικό Εργαστήρι Θέρμης)
«Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα», Ιδιόμελο Κυριακής των Βαΐων (Ματθαίος Τσαμκιράνης))
«Σήμερον η χάρις του Αγίου Πνεύματος», ήχ. πλ. β΄ (Χορός Ψαλτών Γρ. Νταραβάνογλου)
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής των Βαΐων (28/04/2024)
«Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ Πάσχα», Δοξαστικό Κυριακής των Βαΐων (Θρ. Στανίτσας)