Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, Το όραμα που είδε για τα ορφανά!

26 Απριλίου 2023

Γέροντας, Αρχιμανδρίτης, π. Φιλόθεος Ζερβάκος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Λαγγοβάρδας Πάρου (1884-1980).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Γράφει σε επιστολή του ο Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος για να παρηγορήσει μία οικογένεια:
[…] Ως προς την σύζυγόν του, που την αφήκεν χήραν με τα μικρά ορφανά ο Προφητάναξ Δαβίδ λέγει: «Ορφανόν και χήραν αναλήψεται ο Κύριος και οδόν αμαρτωλών αφανιεί» [«ο Κύριος θα αναλάβει υπό την προστασίαν του τα ορφανά και τις χήρες, και θα εξαφανίσει τις πορείες των αμαρτωλών»].

Από την στιγμήν, που ανεχώρησεν ο Γ. διά την μέλλουσαν ζωήν, την προστασίαν της συζύγου του και των τέκνων του ανέλαβεν ο Κύριος.

Ενταύθα [εδώ] κρίνω σκόπιμον να σας αναφέρω προς επικύρωσιν [βεβαίωση] των του Προφητάνακτος ανωτέρω λόγων, το έξης:
Χθες ήρχισα να γράφω την παρούσαν [επιστολή] και δεν επρόφθασα να την τελειώσω. Ότε ανεκλήθην [ξάπλωσα] εις την κλίνην [κρεβάτι] μου σας εσκεπτόμην και ιδίως εσκεπτόμην τα ορφανά, πως θα φέρουν εις τον νουν των τον πατέρα των, ο όποιος ήτο τόσον πολύ καλός, φιλόστοργος και φιλότεκνος και θα λυπούνται επειδή τώρα δεν τον βλέπουν, τον έχασαν.

Ενώ ταύτα διελογιζόμην [σκεφτόμουν] εκοιμήθην και την νύκτα είδον το έξης όραμα.

Είδον τα μικρά ορφανά και εβάδιζον εις ένα τόπον ξένον και άγνωστον. Εκεί που εβάδιζον βλέπω τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν όστις τα συνόδευε και είχεν ηπλωμένας υπεράνω των κεφαλών των τας χείρας του και ωσάν να τα έσκεπε και τα ηυλόγει.

[…]

 

Απόσπασμα από το βιβλίο, «Γέρων Φιλόθεος Ζερβάκος, (Ο ουρανοδρόμος οδοιπόρος) 1884-1980», τόμος α’, των εκδόσεων Ορθόδοξος Κυψέλη.